Protestul taximetriştilor s-a suspendat temporar
Protestul taximetriştilor din capitală s-a suspendat temporar, după negocierile de la Ministerul Dezvoltării.
Articol de Alex Lancuzov, 25 Mai 2018, 13:26
Protestul taximetriştilor din capitală s-a suspendat temporar, după negocierile de la Ministerul Dezvoltării.
Cele două tabere ale taximetriştilor autorizaţi au fost de acord cu primele puncte ale ordonanţei pentru modificarea legii taximetriei şi anume eliminarea din Legea 38/2003 a sintagmei "în mod repetat", care face imposibilă amendarea unui transportator pirat.
Cu alte cuvinte, un şofer partener Uber va putea fi sancţionat după promulgarea ordonanţei.
Taximetriştii afiliaţi COTAR, cei care au iniţiat protestul, solicită însă şi eliminarea aplicaţiilor agregatoare, un fel de dispecerat care intermediază comenzile clienţilor, dar aici deocamdată nu s-a ajuns la niciun consens între autorităţi şi cele două tabere ale taximetritilor, pentru că cei independenţi susţin menţinerea aplicaţiilor, după cum a spus unul dintre aceştia.
-: Tabăra în care sunt eu nu doreşte ca aplicaţiile agregatoare să devină dispecerat. A deveni dispecerat ce înseamnă? Probabilitatea de a găsi taxi este mult mai mică, deoarece depinde câţi transportatori autorizaţi se vor aronda ca dispecerat.
Reporter: Ce ar trebui să facă Ministerul Dezvoltării, Ministerul Transporturilor, poliţia rutieră?
-: Este foarte simplu. Mă refer la partea de reach sharing, să facă o taxă. Cine doreşte să facă transport persoane, te costă atât, ca executanul serviciului să plătească taxele pe care le plătesc eu.
Şi Consiliul Concurenţei a luat o poziţie vizavi de modificările dorite de Ministerul Dezvoltării şi propune menţinerea pe piaţă a aplicaţiilor complementare serviciilor de taximetrie, care permit solicitarea unui taxi fără dispecerat, dar şi introdurerea unor prevederi care să nu excludă servicii de tip carsharing, prin care maşinile şi şoferii lor sunt închiriate pe perioade scurte de timp.