Protestele de stradă, analizate de putere şi opoziţie
Liderul PSD Victor Ponta spune că mandatul cu care merge opoziţia la discuţii vizează formarea un guvern de tehnocraţi şi organizarea de alegeri cât mai rapid posibil.
Articol de Beatrice Brăileanu, 18 Ianuarie 2012, 11:03
Liderii coaliţiei de guvernare şi cei ai opoziţiei se întâlnesc la Palatul Parlamentului pe fondul protestelor antiguvernamentale şi antiprezidenţiale care au continuat în mai multe oraşe din ţară şi în capitală, pentru cea de-a cincea zi consecutiv.
Reuniunea va avea loc la iniţiativa premierului Emil Boc, care a precizat că discuţiile vor viza inclusiv situaţia creată de protestele de stradă din ultimele zile.
Liderul PSD, Victor Ponta, a confirmat marţi că liderii celor două formaţiuni din opoziţie vor participa la întâlnire şi a adăugat că mandatul cu care va merge la discuţii vizează formarea un guvern de tehnocraţi şi organizarea de alegeri cât mai rapid posibil.
Proteste de stradă au avut loc ieri în 62 de oraşe iar la acestea au participat aproape 10.000 de persoane, a afirmat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Florin Hulea.
Ordinea publică a fost asigurată de 3.700 de jandarmi, care au aplicat 13 sancţiuni.
În capitală, au protestat 1.000 de oameni, iar apoape jumătate dintre ei au fost legitimaţi. Pentru şase persoane s-a început urmărirea penală, a mai afirmat Florin Hulea.
Mii de oameni din toată ţara au ieşit în stradă şi au scandat lozinci împotriva preşedintelui şi a guvernului, cerând alegeri anticipate.
Pe pancartele cu care au venit în pieţe erau scrise şi mesaje prin care făceau apel la solidaritate.
În capitală, cei aproximativ 1.000 de oameni care au venit în Piaţa Universităţii, conform Jandarmeriei, au protestat paşnic.
Nu s-au înregistrat acte de violenţă iar forţele de ordine au organizat filtre la toate căile de acces către Piaţa Universităţii.
Şi la Sibiu oamenii au ieşit în stradă iar protestul lor a fost autorizat în perioada 16-24 ianuarie, în intervalul 18:00 - 21:00.
Proteste au fost şi la Constanţa, unde oamenii au cerut demisia guvernului şi a preşedintelui, alegeri anticipate şi un trai decent.
La Cluj, protestatarii care s-au adunat în centrul oraşului, au făcut şi o listă de revendicări.
Ei au lansat o proclamaţie prin care nu mai recunosc autorităţile locale, cer demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a guvernului, depolitizarea instituţiilor publice, anularea contractului pentru Roşia Montană şi reducerea taxei auto.