Proteste soldate cu răniţi în Bucureşti
Manifestaţiile din Capitală, care au început ca o mişcare de solidaritate faţă de medicul Raed Arafat, s-au transformat în mitinguri antiprezidenţiale, iar apoi au degenerat în ciocniri între protestatari şi jandarmi.
Articol de Paul Poteraşi, 15 Ianuarie 2012, 08:04
Proiectul noii legi a sănătăţii a scos şi sâmbătă cetăţenii în stradă în Bucureşti şi în marile oraşe ale ţării şi le-a amintit de toate problemele, inclusiv de pensiile şi salariile prea mici.
Protestele, care au început ca o mişcare de solidaritate faţă de medicul Raed Arafat, s-au transformat în mitinguri antiprezidenţiale.
Manifestaţia spontană din Capitală a degenerat însă în ciocniri între protestatari şi jandarmi soldate cu răniţi din ambele tabere.
În multe cazuri a fost nevoie de intervenţia ambulanţei, iar jandarmii au ridicat mai multe persoane după ce acestea au aruncat cu obiecte contondente şi au tulburat ordinea publică.
"Au fost identificate persoane cunoscute cu antecedente în ceea ce priveşte provocarea actelor de dezordine pe stadioane, de aceea putem vorbi de instigatori, persoane care au exercitat violenţe asupra forţelor de ordine, au aruncat cu materiale pirotehnice şi cu obiecte contondente", a declarat purtător de cuvânt al Jandarmeriei capitalei, Georgian Enache.
Potrivit agenţiilor de presă Mediafax şi Agerpres la protestele din Piaţa Universităţii din Bucureşti au participat câteva sute de oameni.
Ei au scandat mai mult de 11 ore nemulţumirile.
Potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Andrei Şerban, manifestanţii s-au adunat pentru a scanda lozinci împotriva preşedintelui României, împotriva guvernului şi au precizat că doresc alegeri anticipate şi nu vor comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale.
Reporterul Radio România a mai transmis că în Piaţa Universităţii au fost protestatarii de toate vârstele.
Protestele din Bucureşti s-au soldat cu răniţi din ambele tabere. Foto: Agerpres. |
Fiecare a cerut ceea ce a dorit, unii solicitând chiar eliminarea taxei auto pe care o consideră abuzivă.
Şi în mai multe oraşe din ţară au avut loc sâmbătă manifestaţii similare cu cele din capitală, dar de mai mică amploare.
Manifestanţii au cerut demisia preşedintelui, a guvernului, alegeri anticipate şi au cheamat lumea să li se alăture.
Legea sănătăţii a fost retrasă
Manifestaţiile au început joi la Târgu Mureş, după ce preşedintele Traian Băsescu îi sugerase medicului Raed Arafat, luni, într-o emisiune televizată, să îşi dea demisia.
Raed Arafat şi-a dat demisia marţi din funcţia de subsecretar de stat în ministerul sănătăţii unde coordona serviciul de urgenţe medicale.
Ulterior, liderii opoziţiei politice şi-au declarat susţinerea faţă de doctorul Arafat şi au spus că vor şi ei reforma sănătăţii, dar numai după "o consultare reală a principalilor actori implicaţi".
Raed Arafat, iniţiatorul serviciului privat de intervenţii SMURD, s-a pronunţat împotriva noii legi a sistemului sanitar susţinută de preşedintele Traian Băsescu.
Numele lui Raed Arafat a fost asociat în timp cu intervenţiile profesioniste în cazul unor accidente sau cu transportul rapid la spitale al unor bolnavi.
Între timp, SMURD a devenit componentă a sistemului de stat pentru situaţii de urgenţă.
Doctorul de origine palestiniana naturalizat în România a susţinut între altele că actualul sistem de intervenţie în caz de urgenţe nu ar trebui schimbat întrucât ar fi funcţional.
Guvernul şi presedintele Băsescu au argumentat că reforma sanitară este necesară pentru că statul nu mai poate finanţa un "sistem corupt şi ineficient".
Cu toate acestea, după doar câteva zile de dezbatere publică, la iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu, guvernul a retras noua lege a sănătăţii.
Partidele guvernamentale nu au precizat când vor mai susţine un proiect de reformă în acest domeniu.