Proteste separate ale sindicatelor din educaţie
Două federaţii sindicale organizează marţi un miting în faţa Palatului Cotroceni, în timp ce altă federaţie va organiza un miting în Piaţa Victoriei din capitală.
04 Octombrie 2010, 20:29
După ce iniţial programaseră un miting pentru 7 octombrie, liderii sindicali au dat de înţeles săptamâna trecută, că vor amâna protestul, pentru a avea timp să strângă rândurile.
Discuţii între principalele confederaţii au avut loc şi luni, dar s-au încheiat fără o înţelegere şi vor fi reluate miercuri.
Până atunci, sindicaliştii din educaţie vor ieşi în stradă marţi.
Nici aceştia nu au reuşit să organizeze o acţiune comună - o parte dintre protestatari se vor strânge la Palatul Cotroceni, restul la Guvern.
Două dintre federaţiile sindicale, respectiv Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret vor organiza un miting de protest în faţa Palatului Cotroceni, în timp ce Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţamânt va organiza un alt miting protestatar în Piaţa Victoriei.
Sindicaliştii se declară nemulţumiţi în principal faţă de diminuarea salariilor, reducerea posturilor în sistem, de legea de salarizare unitară în sistemul bugetar şi de subfinanţarea cronică a sistemului educaţional.
Preşedintele Federaţiei Sindicale Spiru Haret, Gheorghe Izvoranu a apreciat că în România s-au luat cele mai dure măsuri din Europa faţă de domeniul educaţiei: "Nu s-au diminuat salariile cu 25%, în realitate veniturile au scăzut cu peste 40 până la 50%. În nicio ţară din Europa, cu excepţia noastră nu s-au luat măsuri atât de dure vizavi de sectorul de învăţământ. S-au anulat contractele colective, s-au desfiinţat şcoli"
Liderul sindical a prezentat şi motivele pentru care sindicaliştii au decis să protesteze în faţa Palatului Cotroceni şi nu în altă parte: "Îl organizăm acolo, întrucât noi considerăm că tot ceea ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă rău în România în momentul de faţă îşi are ca origine Cotroceniul."
FSLI învinuieşte guvernul pentru situaţia din învăţământ
În opinia sindicaliştilor afiliaţi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţamânt, guvernul este responsabil pentru toate problemele din învăţământ.
Preşedintele federaţiei, Aurel Cornea, a afirmat: "Nu am primit invitaţia de a participa acolo, noi am considerat că este firesc ca toate nemulţumirile noastre să le adresăm Guvernului României, iar simbolul acesta este Piaţa Victoriei, unde se află sediul Guvernului României."
Oficialii Ministerului Educaţiei apreciază toate acţiunile protestatare ale federaţiilor sindicale ca fiind îndreptăţite.
Secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Oana Badea, a declarat:
"Sunt acţiuni aflate într-un context de legalitate, pe care le tratăm cu seriozitate, nu vom reduce posturi fără ca aceasta să fie rezultatul scăderii practic a numărului de elevi, sau nu vom comasa unităţi de învăţământ dacă acestea nu se află într-o situaţie potrivită pentru a se putea face comasarea."
Sindicatele acuză unele inspectorate şcolare că "încearcă să împiedice" participarea profesorilor la proteste
Federaţia Educaţiei Naţionale susţine că unele inspectorate şcolare judeţene exercită presiuni asupra cadrelor didactice care şi-au anunţat intenţia de participare la proteste.
Preşedintele federaţiei Constantin Ciosu susţine că inspectorii şcolari încearcă să împiedice protestele: "Suntem puşi în faţa unor abuzuri din partea inspectorilor generali, care încearcă prin diferite metode să împiedice participarea colegilor noştri din ţară la aceste acţiuni. Este revoltător şi ilegal, dacă vreţi."
Secretarul de stat Oana Badea neagă existenţa unor acţiuni de intimidare:
"Întâi de toate, când se face o astfel de afirmaţie trebuie să fie probată. Ziua de 5 octombrie este zi în care am consfinţit prin contractul la nivel naţional să se facă activităţi dedicate educaţiei şi atunci nu ar exista niciun temei pentru inspectorat să fie pus în situaţia în care să exercite ştiu eu ce fel de presiuni, în niciun caz."