Proteste la Pungeşti faţă de exploatarea gazelor de şist
Localnicii din Pungeşti, judeţul Vaslui, spun că nu vor să fie folosită în zona în care locuiesc fractarea hidraulică. Şi Consiliul Local pare să îi susţină pe locuitori.
Articol de Radiojurnal, 17 Octombrie 2013, 14:24
Aproximativ 100 de săteni din Pungeşti, Vaslui, au petrecut noaptea în corturi, pe câmp, în apropierea perimetrelor unde compania Chevron desfăşoară acţiunile de explorare a zăcămintelor de gaze de şist.
După ce aseară câteva mii de bucureşteni au susţinut în Capitală protestul vasluienilor, în satul Siliştea se manifestează din nou azi, pentru că oamenii nu vor ca în zona în care locuiesc să se folosească procedura de fracturare hidraulică pentru aducerea la suprafaţă a gazelor.
Astăzi protestul are loc într-o atmosferă ceva mai calmă faţă de tensiunile de ieri.
"Ei atentează la viaţa noastră, nu-i normal să strigăm? Măcar atât ne-a mai rămas, că în rest ne calcă în picioare.
"La chemarea tuturor cetăţenilor, pentru a protesta împotriva fracturării şi exploatării gazelor de şist. Zonele în care s-au exploatat deja am văzut că au fost chiar ruinate, au rămas fără apă. Noi suntem o zonă populată, nu suntem o zonă fără populaţie, care ar putea fi exploatată fără să fim întrebaţi", spun localnicii.
"Posibilă întrerupere" a exploatării
Corespondentul RRA în Vaslui, Alina Darie, a fost de dimineaţă în satul Siliştea din comuna Pungeşti, unde circa 200 de oameni protestează nou.
La presiunea populaţiei, autorităţile locale iau în considerare o eventuală întrerupere a activităţii de explorare.
Sătenii din Pungeşti reclamă faptul că cele două hectare pe care se va amplasa sonda Chevronului le aparţin, iar situaţia juridică a acestora, spun ei, nu a fost clarificată de nimeni până acum.
Oamenii susţin că ar fi trebuit să-şi dea acordul individual pentru amplasarea sondei în această zonă.
În ceea ce priveşte poziţia autorităţilor locale, trebuie spus că primarul comunei este de negăsit încă de acum trei zile, de când au început manifestările, apropiaţii săi spunând că s-ar afla în concediu medical.
Consiliul Local însă se pare că rezonează cu protestul sătenilor, şi astăzi la ora 14:00 se va întruni într-o şedinţă de urgenţă pentru a da - spun consilierii - o hotărâre prin care să se interzică explorarea şi exploatarea gazelor de şist în comuna lor.
Ei bine, o astfel de hotărâre a mai fost emisă o dată la Pungeşti, însă, la cererea Prefecturii, ea a fost anulată.
De data aceasta, consilierii din Pungeşti sunt decişi să fie fermi în a-şi susţine poziţia.
Acţiuni "susţinute legal"
De partea cealaltă, Prefectura Vaslui a susţinut în tot acest timp faptul că acţiunile companiei Chevron la Pungeşti sunt susţinute legal şi că există toate avizele necesare pentru amplasarea sondei şi începerea explorărilor.
O eventuală decizie a autorităţilor locale s-ar contrazice aşadar cu avizele în vigoare pe care le are Chevron România Exploration and Production.
Într-un comunicat al companiei se aminteşte că aceasta deţine toate permisele de mediu şi autorizaţiile necesare şi se arată că Chevron intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare, cu tehnologii convenţionale, în condiţii de siguranţă şi cu responsabilitate faţă de mediu.
Reprezentanţii companiei desfăşoară o campanie de informare a comunităţilor din perimetrele pentru care au primit aprobări, în care prezintă date referitoare la felul în care le-ar putea afecta viaţa activităţile derulate: ce se vede la suprafaţă, cum se forează, cum se foloseşte apa pentru fracturare sau dacă se pot produce cutremure.
Se insistă şi asupra diferenţelor dintre faza în care se află acum, explorarea - adică o evaluare din mai multe puncte de vedere a zăcămintelor, precum şi o evaluare a impactului pe care l-ar avea o eventuală exploatare -, şi extragerea propriu-zisă, care este o fază ulterioară şi destul de îndepărtată în timp.
Această diferenţă este principalul argument atunci când specialiştii spun că, cel puţin deocamdată, nu există motive de îngrijorare.
Tehnologie "asemănătoare cu cea clasică"
După cum explica profesorul Dumitru Prodan de la Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, în faza de explorare se montează sonde care nu diferă cu nimic de cele care se folosesc în mod curent, în prezent, în industria extractivă.
Numărul acestora va fi variabil: două, trei, patru sau chiar mai multe, până când se obţin informaţiile necesare pentru un tablou cât mai complet al zăcământului, şi pot trece patru-cinci ani până când toate informaţiile se corelează şi se finalizează acest studiu.
Într-un interviu pentru televiziunea publică, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Duţu, considera că oamenii nu au înţeles foarte bine tehnologia, care, în mare, nu diferă de cea clasică.
La exploatarea prin fracturare hidraulică se mai foloseşte în plus un foraj orizontal prin care, cu apă, se rup rocile mai moi, dar care nu creează distrugeri la suprafaţă - spunea Gheorghe Duţu.
Adversarii fracturării hidraulice, activiştii pentru mediu, susţin însă că nu este exclusă producerea de cutremure şi contaminarea surselor de apă.
În România nu există legislaţie specifică pentru acest gen de exploatare, dar lucrurile nu sunt foarte clare nici la nivel european.
Franţa şi Bulgaria au interzis exploatarea gazelor de şist, în timp ce Suedia, Germania sau Polonia o permit.
Săptămâna trecută, eurodeputaţii au cerut Comisiei Europene să impună firmelor care vor să exploateze gaze de şist realizarea unor studii de impact asupra mediului şi populaţiei, precum şi să ceară acordul locuitorilor.
Resurse noi pentru "indeoendenţă energetică"
Autorităţile de la Bucureşti s-au pronunţat în repetate rânduri în favoarea exploatării unor noi surse de energie ce ar putea veni în sprijinul independenţei energetice, pe o piaţă internaţională cu importante fluctuaţii de preţ.
Potrivit unui studiu prezentat vara trecută de Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei, România ar putea avea importante rezerve de gaze de şist, care i-ar asigura - estimează specialiştii - consumul pentru următorii 100 de ani.
Ministrul mediului promitea însă largi consultări şi dezbateri publice pe acest subiect, înainte de a se ajunge la o eventuală fază de exploatare propriu-zisă a zăcămintelor din România.
Reporterul Radio România Cătălin Purcaru transmite că ministrul mediului, Rovana Plumb, dădea asigurări că toate condiţiile de mediu şi toate standardele europene privind explorarea vor fi respectate şi implementate.
Rovana Plumb spunea că Garda de Mediu va monitoriza permanent desfăşurarea tuturor lucrărilor în zonele respective.
Ea preciza că la ora actuală în România avem de-a face cu explorări doar în judeţul Vaslui, iar în zona Dobrogei doar cu prospecţiuni.
Exploatarea "cu respectarea legislaţiei de mediu"
Premierul Victor Ponta se arăta de acord în urmă cu aproximativ o lună cu explorarea gazelor de şist, în condiţiile în care sunt respectate toate garanţiile de mediu.
Într-o intervenţie la Antena 3, Victor Ponta afirma că protestele pe această temă nu trebuie ignorate, dar deciziile nu se iau pe baza demonstraţiilor.
România nu trebuie să se mai bazeze pe importul gazului rusesc - era de părere premierul.
Primele acorduri petroliere de concesiune pentru explorarea, dezvoltarea şi exploatarea gazelor de şist în perimetre din judeţul Constanţa au fost aprobate în timpul guvernării Mihai Răzvan Ungureanu.
Prospecţiuni Chevron în Constanţa
Constănţenii din zona de sud-est a judeţului, unde se întinde primul perimetru pentru care compania Chevron a obţinut, în 2010, avize pentru fazele premergătoare extragerii gazelor de şist, s-au exprimat prin referendum local - într-un procent covârşitor - împotriva exploatării, în urmă cu aproape 2 ani.
Între timp, localnicii par să se fi liniştit - după cum a constatat corespondentul RRA Mona Constantinescu, care urmăreşte evoluţia lucrărilor din zona Plopeni-Chirnogeni.
Chevron, prin firma românească "Prospecţiuni SA", a început activităţile de explorare în judeţul Constanţa.
Agenţia de Protecţie a Mediului Constanţa a emis autorizaţii pentru blocurile 17 şi 18, respectiv pentru efectuarea de prospecţiuni pentru perimetrul cuprins între localităţile Plopeni şi 2 Mai.
Până în acest moment, două utilaje de mare tonaj au făcut prospecţiuni la Plopeni şi Chirnogeni, unde au stat aproximativ o săptămână şi unde, cu ajutorul unor piloni, au efectuat o serie de studii geofizice. Utilajele au fost amplasate pe terenuri private, cu acordul proprietarilor.
Cele două utilaje au încheiat prospecţiunile în zona Chirnogeni şi se vor deplasa către zonele Comana, Amzacea-Pecineaga, urmând să ajungă apoi în zona de sud a litoralului, respectiv la Arsa.