Proteste anti-guvernamentale organizate de opoziţie
La mitingul organizat de USL în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti au participat peste 7.000 de persoane, potrivit jandarmeriei. O parte din aceşti protestatari s-au îndreptat spre Piaţa Universităţii, care a fost blocată.
Articol de Bogdan Mihai, 19 Ianuarie 2012, 15:03
Ora 20.38: Secretarrul de stat în ministerul de interne, Ioan Dascălu, spune că Jandarmeria şi Poliţia nu vor interveni în forţă "atâta timp cât protestatarii se comportă civilizat". Jandarmeria apreciază numărul persoanelor care manifestează în Piaţa Universităţii la 1.500.
Ora 20.00: Trei protestatari din Piaţa Universităţii care aveau sticle incendiare şi alţi doi asupra cărora jandarmii au găsit cuţite au fost duşi la secţie. Piaţa Universităţii este blocată de manifestanţi.
Ora 18.46: Protestatarii din Piaţa Universităţii au îndepărtat gardurile de protecţie şi au ocupat carosabilul. Circulaţia este întreruptă în centrul Bucureştiului.
Ora 18.42: Circulaţia pe Bulevardul Magheru este blocată după ce manifestanţii care au participat la mitingul USL se îndreaptă spre Piaţa Universităţii.
Audio: corespondentul Radio România, Dana Costea, transmite din Piaţa Universităţii.
--fb1Ora 18.10: Unii protestatari care au participat la mitingul USL din Capitală se îndreaptă spre Piaţa Universităţii pe Bulevardul Lascăr Catargiu. Circulaţia este blocată.
Ora 18.10: Peste 300 de persoane se află în Piaţa Universităţii din Capitală, potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache.
Ora 18.05: La Miercurea Ciuc, pentru prima dată după 1989 partidele care-i reprezintă pe românii din Harghita au organizat un protest public, potrivit corespondentului Radio România, Angela Bârsan.
Peste 200 de membri ai organizaţiilor de partid din USL şi Sindicatul Pensionarilor din Harghita, români şi maghiari deopotrivă - şi acest fapt este o premieră - au scandat mesaje antiprezidenţiale, antiguvernamentale şi au clamat unitatea românilor şi maghiarilor din acest judeţ.
Ora 17.50: Mitingul din zona Arcului de Triumf s-a încheiat. Protestatarii, între care şi liderii USL, Crin Antonescu, Victor Ponta şi Daniel Constantin, au cerut demisia guvernului, a preşedintelui Traian Băsescu şi organizarea de alegeri anticipate.
Audio: corespondentul Radio România, Andrei Şerban, transmite din Piaţa Arcului de Triumf.
Circulaţia este blocată în continuare în Piaţa Victoriei.
Audio: corespondentul Radio România, Dana Costea, transmite din Piaţa Victoriei.
Ora 17.30: Liderul PNL Crin Antonescu a cerut demisia guvernului şi alegeri anticipate după ce toţi parlamentarii îşi vor da demisia.
Ora 17.25: La Botosani, încă de la ora 16.30, peste 100 de persoane s-au adunat în Piaţa Revoluţiei, informează corespondentul Radio România, Gina Poenaru.
Mulţi dintre protestatari sunt veniţi din localităţile judeţului, precum Dărăbani sau Conceşti, dar şi din rândul Partidului Social Democrat, chiar din conducerea filialei judeţene PSD.
Unii dintre ei au pancarte cu diverse lozinci cum ar fi "Fără comunişti în instituţiile publice" sau "Băsescu terorist, guvernul hitlerist" iar alţii steaguri cu tricolorul României. Protestul nu este autorizat.
Ora 17.15: Primăria nu a acordat autorizaţie pentru proteste în Piaţa Victoriei, unde circulaţia este acum blocată.
Ora 17.15: Aproximativ 400 de persoane protestează în Piata Victoriei din Timişoara, informează corespondentul Radio România, Alina Bujancă.
La protest participă reprezentanţi ai revoluţionarilor din decembrie 1989, simpli oameni dar şi membri de sindicat care, însă, au fost îndemnaţi de liderii lor să participe în nume personal la manifestaţii şi nu în calitate de sindicalişti. Nu s-au înregistrat incidente.
Ora 17.07: Preşedintele PSD, Victor Ponta, mulţumeşte participanţilor la manifestările organizate de USL, dar şi celor care protestează în întreaga ţară. Piaţa Victoriei din capitală este blocată.
Ora 17.05: Participanţii la protestul organizat de USL în Capitală au ajuns în Piaţa Victoriei.
Ora 17.00: Liderul Partidului European Liberal Democrat şi Reformist, Graham Watson, şi-a exprimat regretul că nu poate participa la mitingul organizat de USL.
Într-un comunicat de presă, liderul liberal-democraţilor europeni şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ceea ce se întâmplă în România şi speranţa că vor putea fi organizate alegeri anticipate, care - în opinia sa - ar rezolva situaţia existentă.
La rândul său, liderul Partidului Socialiştilor Europeni, Serghei Stanişev, cere guvernului român să organizeze cât mai repede alegeri libere şi corecte.
Într-un comunicat, liderul socialiştilor europeni susţine că preşedintele Traian Băsescu nu şi-a respectat jurământul constituţional de păstrare a neutralităţii politice, iar guvernul a provocat "o continuă eroziune a standardelor democratice".
Ora 16.43: Aproximativ 800 de persoane protestează în centrul Râmnicului, potrivit corespondentului Radio România, Ana Maria Cârstea.
Ora 16.41: Aproximativ 500 de persoane protestează pentru a patra zi consecutiv, în mod paşnic, la Slatina, pe platoul din faţa Prefecturii Olt, în semn de solidaritate cu protestatarii din ţară, informează corespondentul Radio România Actualităţi, Laura Stoican.
Forţele de ordine sunt la faţa locului în număr mare şi supraveghează ca protestatarii să nu recurgă la violenţe, ţinând situaţia sub control.
Ora 16.30: Potrivit Jandarmeriei, în Piaţa Arcului de Triumf din Capitală şi pe şoseaua Kiseeleff s-au adunat aproximativ 5.000 de oameni.
Ora 16.25: La tribuna amplasată în zona Arcului de Triumf din Capitală au ajuns liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu. A fost intonat imnul naţional.
Ora 16.00: În Piaţa Universităţii din Capitală, Jandarmeria organizează filtre la fiecare cale de acces. La Arcul de Triumf, până la ora 15, au sosit manifestanţi din Vrancea, Timiş, Sibiu, Mehedinţi şi Giurgiu.
Ora 15.11: Circa 50 de gălăţeni protestează în faţa Prefecturii judeţului Galaţi, potrivit corespondentului Radio România, Maria Măndiţă. Oamenii cer demisia lui Traian Băsescu şi a guvernului Boc.
De asemenea, oamenii au adus o mare coală de hârtie, strângând semnături de susţinere pentru "schimbarea guvernului, mărirea salariilor şi a pensiilor şi pentru eliminarea taxelor nesimţite".
Oamenii mai agită pancarte pe care scrie "Corupţia şi hoţia au pus stăpânire pe România", dar şi "PSD-USL-PNL şi căţeii vor puterea". Protestul, organizat de trei asociaţii de pensionari din Galaţi, este autorizat de primăria Galaţi până la ora 20.00.
Ora 15.10: Potrivit Jandarmeriei Bucureşti, în Piaţa Universităţii sunt aproximativ 200 de persoane, în timp ce la Arcul de Triumf s-au adunat în jur de 4.000 de oameni, pentru protestul USL.
Ora 14.30: Circulaţia pe Bulevardul Kiseleff a fost oprită după ce protestatarii USL au început să se adune. Protestele din Piaţa Universităţii marchează ziua a şaptea.
Protestele antiguvernamentale şi antiprezidenţiale continuă şi joi în mai multe oraşe din ţară.
În Capitală, manifestanţii au început să se adune la Arcul de Triumf, pentru a participa la mitingul organizat de Uniunea Social Liberală.
Organizatorii aşteaptă aproximativ 10.000 de persoane din teritoriu şi din municipiu Bucureşti.
Manifestanţii se vor aduna pe Bulevardul Kiseleff, pe tronsonul Arcul de Triumf - Strada Monetăriei, mitingul propriu-zis urmând să înceapă la ora 15:30.
Sunt programate şi discursuri ale liderilor USL Crin Antonescu, Victor Ponta şi Daniel Constantin.
Pentru buna desfăşurare a mitingului opoziţiei, autorităţile au recurs, pe lângă restricţii de circulaţie rutieră, şi la interdicţia de vânzare a băuturilor alcoolice, impusă toată săptămâna în Piaţa Universităţii, care se extinde joi şi la Piaţa Romană, Piaţa Victoriei şi Parcul Herăstrău.
Foto: Harta restricţiilor pe parcursul mitingului. Click pe imagine pentru mărire.