Proteste ale profesorilor
Timp de trei zile, membrii FSLI vor picheta sediul guvernului și al USL. Ei cer printre altele alocarea a 6% din PIB pentru educație și majorarea cu 50% a salariilor debutanților.
Articol de Radiojurnal, 27 Octombrie 2013, 22:41
Profesorii ies mâine în stradã. Vreme de trei zile, membrii Federației Sindicatelor Libere din Învãțãmânt(FSLI) vor picheta sediul guvernului și al Uniunii Social Liberale și vor cere, printre altele, alocarea a 6% din Produsul Intern Brut pentru educație și majorarea cu 50% a salariilor profesorilor debutanți.
Eliza Ungureanu a stat de vorbã cu președintele FSLI, Simion Hãncescu.
Simion Hãncescu: Prima problemã și cea mai importantã este cea legatã de finanțare. Dacã învãțãmântul este subfinanțat nu poți sã ai pretenția sã faci învãțãmânt de calitate. A doua problemã este legatã de politizarea învãțãmântului. Cerem guvernului și Ministerului Educației ca cei care doresc sã fie aleși în funcții de conducere sã treacã prin filtrul școlii și nu prin cabinetele de partid. Programele școlare trebuie modificate în regim de urgențã pentru cã ele nu mai corespund realitãților din România.
Redactor: Care este nivelul birocrației în învãțãmânt? Mama mea este educatoare și mereu se plânge cã are de fãcut foarte multe hârtii.
Simion Hãncescu: În acest moment dascãlii, din pãcate, mai mult fac hârtii decât se ocupã de procesul instructiv-educativ. Trebuie lãsați profesorii și învãțãtorii sã-și facã meseria de dascãl, nu sã facã pe funcționarii.
Potrivit lui Simion Hãncescu, dacã cererile sindicaliștilor nu vor fi rezolvate, aceștia vor recurge și la alte metode de protest.
Pe 6 noeimbrie FSLI va organiza în București un miting, urmat de un marș.