Protest la ambulanţă, suspendat
Ministrul Sănătăţii i-a invitat pe sindicalişti la discuţii pentru a soluţiona revendicările.
Articol de Mihaela Breazu, 09 Septembrie 2009, 10:04
Angajaţii din serviciile de ambulanţă suspendă protestele anunţate pentru miercuri, după ce ministrul Sănătăţii a invitat liderii sindicali la o discuţie pentru a-i prezenta nemulţumirile, sindicaliştii precizând că au depus, marţi, în Parlament amendamente la legea unică de salarizare.
Sindicaliştii din serviciile de ambulanţă au anunţat astfel că suspendă protestele. Totodată, sindicaliştii au depus, marţi, la Parlament, prin Blocul Naţional Sindical, amendamente şi propuneri privind corectarea coeficienţilor de salarizare şi păstrarea unor sporuri specifice pentru întreg personalul din Ambulanţă.
Angajaţii din serviciile de ambulanţă sunt nemulţumiţi de modul de comunicare şi negociere a proiectului legii salarizării unice şi cer creşterea coeficienţilor de ierarhizare cu cel puţin un punct pentru personalul din domeniu.
De asemenea, ei reclamă faptul că sistemul sanitar din România este aşezat la un nivel inferior faţă de alte instituţii publice privind finanţarea şi salarizarea personalului din ramura sanitară, dar şi lipsa consultării din partea Ministerului Sănătăţii cu toate federaţiile sindicale parte semnatară a Contractului Colectiv de Muncă la nivel de ramură sanitară.
Federaţia Naţională Sindicală "Ambulanţa" reprezintă interesele celor 13.000 de angajaţi (medici, asistenţi medicali, ambulanţieri, conducători auto, conducători de şalupe medicale) din toate Serviciile de Ambulanţă din România.
Coeficienţii pentru funcţiile din sistemul sanitar prevăzuţi în foma finală a proiectului legii unice au rămas nemodificaţi după diminuarea cu 25 la sută din prima jumătate a lunii august, cel mai mic fiind de 1,10 pentru infirmieri şi cel mai mare pentru managerii spitalelor cu peste 400 de paturi.
Astfel, managerul de spital cu peste 400 de paturi, ca şi managerul din Serviciile de Ambulanţă vor beneficia de cel puţin 6,50 salarii minime şi cel mult 6,80 salarii minime, iar directorul medical va avea între 6.15 şi 6,45 salarii minime.
În cazul managerilor spitalelor care au mai puţin de 400 de paturi, coeficienţii sunt între 6,00 şi 6,30, iar cei ai directorilor medicali şi directorii medicali din serviciile de Ambulanţă între 5,85 şi 6,20.
Asistentul şef din Serviciile de Ambulanţă, va avea între 4,40 şi 4,70 salarii minime.