Protest faţă de demolările din zona Buzeşti-Berzei
Profesionişti în domeniile urbanismului, arhitecturii, patrimoniului şi protecţiei mediului solicită sistarea imediată a demolărilor în zona Buzeşti-Berzei din Bucureşti, invocând conservarea patrimoniului.
Articol de Ioana Dogaru, 03 Februarie 2011, 13:43
Reprezentanţii Platformei pentru Bucureşti, profesionişti în domeniile urbanismului, arhitecturii, patrimoniului şi protecţiei mediului au solicitat încetarea proiectului privind construcţia unui bulevard în zona Buzeşti-Berzei-Uranus.
Potrivit reporterului nostru Ioana Stătescu, ei au exprimat acest punct de vedere în cadrul discuţiilor care au avut loc miercuri în cadrul dezbaterii “Bucureşti: axa Buzeşti-Berzei, oportunitate şi legalitate” organizată de Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22.
Conform reprezentanţilor Platformei pentru Bucureşti, realizarea noii artere se află în conflict cu unele domenii ale interesului public, cum ar fi conservarea patrimoniului arhitectural şi material şi regenerarea urbană a întregii zone.
Ei solicită sistarea imediată a demolarilor şi lucrărilor în zonă, iniţierea unui proiect de dezvoltare urbană integrată, precum şi informarea şi consultarea populaţiei, a instituţiilor şi a organizaţiilor interesate pe tot parcursul elaborării acestui plan de dezvoltare urbană integrată.
Reprezentanţii Platformei pentru Bucureşti au înaintat şi o viziune alternativă la proiectul de realizare a bulevardului în zona Buzeşti-Berzei.
Printre semnatarii acestui proiect se numără şi istoricul Andrei Pippidi, care a declarat că distrugerea acestei zone ar fi de neiertat din toate punctele de vedere.
Şi arhitectul Şerban Sturdza a spus că Fundaţia Pro Patrimonio va cere sistarea imediată a lucrărilor.
Primarul capitalei, Sorin Oprescu a precizat că pentru supralărgirea acestei artere de circulaţie a fost alocată suma de 29 milioane de euro, iar banii au fost transferaţi în conturile proprietarilor ale căror case vor fi dărâmate.
El a precizat că au mai rămas în afara expropierii un număr de şase case, "aşa-zise" monumente istorice, pentru că din ele nu au rămas decât pereţii şi sunt distruse în proporţie de 98%.
Sorin Oprescu susţine că această investiţie este importantă deoarece această arteră se va parcurge în aproximativ 20 de minute, pe traseul Piaţa Victoriei - Piaţa Coşbuc, şi vor exista câte trei benzi de circulaţie pe sens.