Protejarea drepturilor românilor din UK şi fondurile UE ca priorităţi
Preşedintele Klaus Iohannis va susţine poziţia României la Bruxelles, la reuniunea specială a Consiliului European, în contextul Brexit
Articol de Oana Bâlă, 28 Aprilie 2017, 19:05
Preşedinţii şi premierii din cele 27 de ţări comunitare vor trasa mâine, la Bruxelles, la reuniunea specială a Consiliului European, liniile directoare cu privire la modul de derulare a negocierilor cu Marea Britanie în contextul Brexit.
România va fi reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis, transmite reporterul RRA Oana Bâlă. Preşedintele Klaus Iohannis va susţine, la reuniunea specială a Consiliului European, menţinerea unităţii celor 27 de state membre, în procesul de negociere a Brexitului, dar şi diminuarea efectelor negative pe care le presupune acest pas al Marii Britanii.
Menţinerea integrităţii pieţei unice şi abordarea graduală a negocierilor sunt alte elemente pe care şeful statului le va puncta în faţa liderilor europeni. Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români din Marea Britanie constituie o prioritate pentru România în cadrul negocierilor.
Mădălina Dobrovolschi: "Pentru România, obiecitvul principal în negocieri este, desigur, protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Marii Britanii şi vorbesc aici, evident, şi despre familiile acestora.
Principala prioritate a noastră, a României, în cadrul negocierilor, trebuie să fie protejarea drepturilor cetăţenilor europeni şi a familiilor acestora, cu evidenţierea faptului că pentru fiecare cetăţean membru al UE şi pentru familiile acestor cetăţeni este important să existe respectarea dreptului la a trăi, a munci, a studia în fiecare stat membru al Uniunii Europene, acesta, de altfel, fiind un principiu de bază al funcţionării UE."
Şi angajamentele financiare constituie un dosar important al negocierilor, în condiţiile în care nu trebuie afectate bugetul UE şi fondurile pentru coeziune şi agricultură.
De asemenea, Marea Britanie ar trebui să menţină o cooperare strânsă cu Uniunea Europeană pentru că există foarte multe subiecte de interes comun în zona comercială, a apărării şi în combaterea terorismului.