Proiectul South Stream poate aduce beneficii României
Analiştii consideră că proiectul gazoductului South Stream este în avantajul României, atât prin taxa de tranzit cât mai ales prin stabilitatea energetică.
Articol de Iulian Olescu, 17 Iunie 2010, 19:33
Analiştii pieţei energetice spun că, în cazul în care viitoarea conductă de transport a gazului natural va trece prin România, Bucureştiul va avea de câştigat şi din punct de vedere financiar şi din punct de vedere al stabilităţii energetice, o mai veche problemă europeană.
Dar, probabil, nu atât de mult pe cât se aşteaptă autorităţile.
Cătălin Dimofte, consultant în probleme energetice, spune că acest proiect nu o să transforme România dintr-o dată ţi nici nu o să aducă zeci de miliarde de dolari sau de euro în ţară.
"Este un proiect, care, eu, personal, consider în avantajul României, dar este unul dintre multele proiecte care se pot realiza. Câştigi ceva. Câştigi o taxă de tranzit, care nu este neglijabilă ca sumă, dar nu este nici colosală. Şi mai câştigi un grad superior de securitate a alimentării cu gaz. Adică, dacă această conductă ar trece prin altă parte, bunăoară prin Bulgaria, probabil că ar putea avea o derivaţie, o joncţiune către România, pentru că este în interesul celor care pompează gazul până la urmă să-l vândă tuturor" spune Cătălin Dimofte.
Consultantul pe probleme energetice subliniază faptul că este mai bine să fim în proiectul South Stream decât în afara acestuia.
"Eu cred că ar fi mai mult bine decât rău. Singurul lucru pe care-l văd, poate mai degrabă decât riscul acesta de închiderea robinetului de către ruşi, dezavantajul la care mă gândeam este mai degrabă că, orice s-ar spune, aceste două proiecte - nu poţi să vorbeşti de "South Stream" fară să vorbeşti despre Nabucco" - cam sunt proiecte concurente, de fapt" spune consultantul.
"Adică, dacă "South Stream" se realizează, şi se realizează relavit repede, "Nabucco" are foarte mici şanse să se mai realizeze. Au aceaşi clienţi, aceeaşi sursă de gaz şi nu diferă practic decât traseul, deci asta ar fi un mare dezavantaj. Pe de altă parte, cred că "South Stream" se poate face şi fără noi, nu avem..." încheie Cătălin Dimofte.