Proiectul Roşia Montană, dezbătut cu Institutul Geologic
La audieri, Gold Corporation a anunţat că, dacă proiectul nu va fi aprobat în forma actuală, conducerea companiei nu va mai fi de acord cu o creştere a participaţiilor statului.
Articol de Bogdan Isopescu, 04 Octombrie 2013, 07:47
Proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană va fi dezbătut vineri, în comisia parlamentară specială cu reprezentanţii Institutului Geologic Naţional din România.
La audierile de joi, reprezentanţii Gold Corporation au anunţat că, dacă proiectul nu va fi aprobat în forma actuală, conducerea companiei nu va mai fi de acord cu o creştere a participaţiilor statului.
Ei susţin că exploatarea minieră din Apuseni ar aduce economiei româneşti 5,2 miliarde de dolari.
Potrivit acestora, România ar deveni principalul producător de aur din Europa.
România "va câştiga în plan economic" de pe urma exploatării
În urma expunerilor pe care le-au susţinut cele aproximativ 30 de persoane aduse de Roşia Montană Gold Corporation rezultă faptul că România va câştiga în plan economic de pe urma exploatării, mediul va fi mult mai curat, iar patrimoniul cultural, în speţă cel arheologic, va fi pus în valoare.
Specialiştii RMGC spun că procedeul de extragere cu cianuri nu va dăuna mediului şi nici oamenilor.
Reprezentanţii RMGC spun că soluţiile adoptate acum pentru Roşia Montană sunt de zeci de ori mai sigure decât cele practicate până acum în România.
"Astea sunt pozele cu iazurile de la Baia de Arieş renaturate, iazuri în care există peşti, la 10 ani după ce s-a închis mina, copiii înoată acolo, iar pescarii se duc şi prind peşte", a spus vicepreşedintele de mediu RMGC.
În paralel cu audierile din comisia parlamentară specială, la Alba Iulia a avut loc, joi, un miting anti-Roşia Montană.
Protestatarii, veniţi, în mare parte, din zona Munţilor Apuseni, au cerut autorităţilor să renunţe total la exploatarea de la Roşia Montană, chiar dacă ea se va realiza fără cianuri.