Proiectul "România Educată"
Raportul final al iniţiativei preşedintelui va fi publicat în perioada următoare şi va fi adoptat de guvern printr-un memorandum.
Articol de Florin Lepădatu, 07 Iulie 2021, 18:56
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Preşedintele Klaus Iohannis discută cu partenerii de dialog social din zona educaţiei şi cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale implicate în proiectul "Romania Educată".
Raportul final al iniţiativei preşedintelui va fi publicat în perioada următoare şi va fi adoptat de guvern printr-un memorandum.
Raportul recomandă o reformă în educaţie care să aducă examene pentru competenţe şi nu pentru materie memorată, precum şi descentralizare, flexibilitate, pregătirea continuă a profesorilor şi şcoli profesionale şi vocaţionale adaptate la piaţa muncii. Carmen Gavrilă vine cu detalii în radiojurnal.
Reporter: Direcțiile recomandate în raporrt ar urmă să fi transpuse în legislație fi printr-o nouă lege în domeniu, fie prin legislație secundară, dar Președinția a spus clar că dorește susținerea tuturor actorilor implicați, inclusiv cei politici, atât puterea cât și opoziția. Intenția este ca reforma în educație propusă de raport să fie deja pe un drum fără întoarcere în următorii doi ani și cu o finanțare crescută care să vină din Planul Național de Redresare, 3,6 miliarde de euro, alte 100 de milioane din programul european de renovare plus bani de la bugetul național și din bugetul multianual european.
Prin reformă ar urma să obținem descentralizarea educației, profesori mai buni, standarde noi de infrastructură și dotări, materii și evaluări centrate pe crearea de competențe și creșterea accesului la educație.
O modificare importantă ar putea să apară în învățământul liceal, unde sunt propuse trei așa-numite rute: teoretic, profesional și vocațional, cu aceeași durată de patru ani, iar toți liceenii vor putea da bacalaureatul dacă doresc.
Trebuie spus că intenția este ca toți liceenii, indiferent de profil, să susțină același examen de bacalaureat.