Proiectul privind graţierea, "restras de la dezbateri"
Liberalii consideră că proiectul de lege privin aministierea şi graţierea ar fi inoportun. Opoziţia susţine că proiectul este o invitaţie la nerespectarea legii.
Articol de Cătălin Purcaru, 10 Decembrie 2013, 18:52
Proiectul privind aministierea şi graţierea unor pedepse de până la şapte ani, care trebuia votat în această după-amiază, a fost scos de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor.
Raportul a fost votat aseară târziu de Comisia Juridică, dar la dezbaterile de dimineaţă, pe lângă reprezentanţii opoziţiei, şi liberalii au declarat că vor vota împotriva.
Liberalii consideră că proiectul de lege privin aministierea şi graţierea ar fi inoportun.
PNL a solicitat astăzi vot deschis în Camera Deputaţilor, pe acest proiect, în caz contrar, ameninţând cu părăsirea sălii.
"Considerăm că această lege nu este oportună în acest moment. Şi, în consecinţă, grupul liberal va vota împotrivă", a spus George Scutaru, liderul deputaţilor PNL.
Colegii din alianţa majoritară, social-democraţii şi conservatorii, s-au declarat în favoarea proiectului.
Deputatul PC, Bogdan Ciucă, afirma că România, a primit numeroase sancţiuni la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, din cauza condiţiilor din penitenciare, iar prin acest proiect statul român ar putea fi scutit de plata unor despăgubiri foarte mari.
Bogdan Ciucă invoca şi cheltuielile mari cu întreţinerea deţinuţilor.
"Lumea trebuie să ştie foarte clar că nu vor fi aministiate infracţiunile de dare şi de luare de mită.
"Nu vor fi amnistiate infracţiunile cu violenţă, omor, tâlhărie, infracţiuni contra statului, siguranţei naţionale", spune Bogdan Ciucă.
Opoziţia a reacţionat imediat, anunţând că nu va vota legea privind amnistierea şi graţierea.
Consecinţe "asupra siguranţei cetăţenilor"
Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, afirmă că o eventuală adoptarea a proiectului ar putea avea consecinţe imediate asupra siguranţei cetăţenilor.
Mai mult, el spune că democrat-liberalii iau în calcul organizarea de proteste în stradă, dacă proiectul va trece de Parlament.
"Acest act al parlamentarilor USL, indiferent cu se va termina, tentativa lor, de a trece legea amnistiei, va pune în cauză ireversibilitatea reformelor, chiar dacă nu se va adopta în final proiectul de către Parlamentul", spune Cătălin Predoiu.
Fostul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, spune că proiectul ar reprezenta o invitaţie la corupţie şi la nerespectarea legii.
"Eu, unul, voi sesiza Curtea Constituţională în momentul în care voi avea şi textul proiectului de lege privind amnistierea şi graţierea", spune Mihai Răzvan Ungureanu.
Fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, afirmă într-un comunicat de presă că acutala coaliţie majoritară ar deschide uşile închisorilor, pentru politicienii condamnaţi, iar cei care aşteaptă sentinţa instanţelor ar putea să nu mai ajungă în spatele gratiilor.
Şi preşedintele României, Traian Băsescu, a reacţionat imediat, trimiţând o scrisoare Parlamentului, prin care solicita respingerea proiectului.
În opinia sa, legea privind amnistierea şi graţierea ar decredibiliza eforturile de luptă împotriva corupţiei şi ar afecta încrederea în actul de justiţie.