Proiectul exploatării de la Roşia Montană, plimbat de autorităţi
Premierul spune că proiectul exploatării de la Roşia Montană trebuie avizat de parlament iar preşedintele Senatului spune că este nevoie de girul ministerului justiţiei.
05 Septembrie 2013, 18:58
Premierul Victor Ponta a afirmat că a fost obligat conform legii să dea aviz proiectului de exploatare de la Roşia Montană pentru a evita plata unor despăgubiri.
El a adăugat că soluţia finală trebuie să aparţină prin dezbateri Parlamentului.
Victor Ponta a precizat că a pus în discuţie un proiect care conţinea inclusiv documentele de lucru cu observaţiile Ministerului Justiţiei.
Declaraţia a fost făcută în contextul în care preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a spus că Parlamentul nu va lua în discuţie proiectul de lege al Guvernului decât dacă Ministerul Justiţiei girează pentru el.
Între timp, opoziţia îl acuză pe premierul Victor Ponta că nu a prezentat un punct de vedere clar despre situaţia de la Roşia Montană.
Liderii PDL mai susţin şi că proiectul nu are avizele necesare, în condiţiile în care într-un document oficial experţii Ministerului Justiţiei avertizează că statul poate pierde controlul proiectului aurifer, iar actul normativ, aflat acum la Senat, este plin de confuzii juridice şi excepţii de la legile în vigoare.
Proiectul de lege propus de Guvern îi nemulţumeşte şi pe protestarii din mai multe oraşe din România, care ies în stradă de mai multe zile.
Ei solicită prin revolte respingerea proiectului de către Parlament şi denunţă felul în care statul ar acorda privilegii pentru exploatarea de la Roşia Montană.
Problema proiectului de lege este dublată, de mai mulţi ani, de controversele legate de afectarea mediului şi distrugerea arealului prin exploatarea auriferă cu cianură.
Riscuri tehnice şi proceduri
Redactorul Radio România Claudia Zidaru l-a întrebat pe profesorul universitar al catedrei de Inginerie Minieră de la Universitatea Petroşani, Eugen Cosma, care sunt riscurile tehnice şi ce paşi ar fi urmaţi în extracţia aurului.
Eugen Cosma: Prelucrarea minereului se va face prin lucrări de împuşcare. Explozivul de bază utilizat este azotat de amoniu plus 6% motorină. Minereul derocat se transportă cu autobasculantele de capacitate mare la uzina de preparare, unde este măcinat şi concentrat. Din concentrat, aurul se extrage prin dizolvare, cu ajutorul cianurilor.
Reporter: Există alternative utilizării cianurii în extragere?
Eugen Cosma: Da. S-a aplicat tehnologia de extragere cu amalgamat, dar randamentul la această tehnologie este redus.
Reporter: Randamentul este mai mic, dar capacitatea de a polua, cum putem compara?
Eugen Cosma: Nu se pune problema poluării. Cianura se foloseşte în minerit de peste o sută de ani. Nu e nimic nou sub soare. Cantitatea de cianură care ajunge în iaz nu este periculoasă nici pentru faună, nici pentru floră, nici pentru nimic.
Reporter: Există, însă, şi riscuri pe care dumneavoastră le puteţi observa în acest proces?
Eugen Cosma: Cianura este o substanţă biodegradabilă, care în decurs de aproximativ zece ani, se autodistruge.
Reporter: Dacă cianura este biodegradabilă, aş vrea să-mi explicaţi de ce există aceste norme de a utiliza în anumite cantităţi cianură şi nu se lasă la liber?
Eugen Cosma: Sunt norme, bineînţeles. Dacă în timpul ăsta de cinci ani, cât să spunem că e perioada de degradare a cianurilor, vin animale să bea apă din iazul respectiv de decantare, le poate afecta.
Reporter: Cum caracterizaţi acest proiect la nivelul mărimii şi intenţiilor de exploatare? În România s-au mai făcut proiecte de exploatare la nivel asemănător, comparabil?
Eugen Cosma: Nu s-au proiectat pentru 15 milioane de tone, dar a fost proiectată cariera Roşia Poieni pentru o capacitate de aproximativ 6 milioane de tone pe an.
Reporter: Dar în Europa?
Eugen Cosma: În lume. În Africa de Sud avem exploatări la capacitatea aceasta, lângă Novosibirsk, în Rusia, în Statele Unite, Brazilia se exploatează, dar în Europa nu s-a exploatat şi nu se exploatează la capacitatea aşa mare de producere.
Reporter: Ce rămâne după ce se produce exploatarea auriferă în condiţiile propuse în proiectul Roşia Montană?
Eugen Cosma: Rămâne un iaz de decantare, care în decurs de maxim 10 ani, nu va mai avea niciun gram de cianură. În masivele care se vor exploata, vor fi trei lacuri cu apă la care se poate face baie în apa respectivă, se poate pescui, se poate face orice, trei lacuri cu apă curată...
Reporter: Deci ce s-ar putea întâmpla dacă nu se respectă normele?
Eugen Cosma: S-ar putea ca exploatarea să nu fie rentabilă şi atunci ei ar putea da faliment, înainte să ajungă în faza finală a proiectului şi atunci, într-adevăr, va rămâne o problemă pentru noi, că apele acide vor curge în continuare pe Roşia şi vor polua în continuare cum poluează acum.