Proiectul de modificare a legii offshore, în dezbaterea Camerei Deputaților
Proiectul de modificare a legii offshore este pregătit să intre miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaților.
Articol de Florin Lepădatu, 17 Mai 2022, 14:20
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Proiectul de modificare a legii care va permite exploatarea zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră este pregătit să intre mâine în dezbaterea plenului Camerei Deputaților.
A primit astăzi raport favorabil în comisiile de specialitate și față de varianta aprobată în Senat au fost acceptate mai multe amendamente, toate propuse de ministrul de resort și asumate de parlamentarii coaliției.
Probabil că au venit de la companiile petroliere interesate, care au avut reprezentanți la discuții.
Alina Bordeiașu a urmărit dezbaterile, uneori tensionate de parlamentarii AUR: ”Față de forma inițială a legii, ministrul energiei, Virgil Popescu, a venit în comisii cu mai multe amendamente de natură tehnică, asumate de coaliția de guvernare și adoptate de către deputați. În intervenția sa, ministrul energiei a punctat faptul că veniturile suplimentare care se vor încasa după aplicarea legii offshore se vor duce către investiții, care vor stimula consumul de gaz.
Virgil Popescu: ”Să ne gândim ce ar fi însemnat ca astăzi să avem gaze din Marea Neagră vizavi de securitatea energetică a României sau regională. De aceea acest proiect de lege vine să deblocheze. Odată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră, România va produce practic mai multe gaze decât va putea consuma. Avem timp până la sfârșitul anului 2026-2027 să ne pregătim în așa fel încât să consumăm cât mai mult și vom deveni și un furnizor de securitate energetică regională.”
Ministrul energiei a menționat că soluția de a investi veniturile este mai bună decât cea propusă de USR, care a avansat ideea ca acești bani să se ducă în Pilonul II de pensii. De altfel, acest amendament prezentat de deputata USR Cristina Prună a fost respins.
Cristina Prună: ”Fiecare român cu un stagiu de cotizare întreg de 35 de ani ar putea să acumuleze pe perioada exploatării undeva în total la 4.000 de euro, care, cu un randament de 8% pe un stagiu complet de cotizare, ar putea să ajungă până la 30.000 de euro.”
A fost respins și amendamentul deputaților AUR în care erau prevăzute sancțiuni pentru titularii de acorduri de exploatare a gazelor naturale. Lucrările comisiei au debutat cu tensiuni între parlamentarii AUR, pe de o parte, și ministrul energiei și reprezentanții patronatelor de petrol și gaze, pe de altă parte. Deputații George Simion și Dan Tănasă au dorit să știe printre altele dacă statul român deține tehnologie pentru a exploata gazele din Marea Neagră. După aceste momente tensionate, lucrările comisiei au continuat. Directorul executiv al Federației de Petrol și Gaze, Cătălin Niță, a spus că de patru ani se încearcă deblocarea acestei legi, iar astăzi s-a făcut un pas important.
Cătălin Niţă: ”Sunt lucruri care pot fi îmbunătățite și nu o să intru în detalii, pentru că ne dăm seama de contextul internațional, ne dăm seama că paradigma de a avea gaze doar ca să facem o tranziție verde s-a schimbat și discutăm despre securitatea energetică a statului nostru și despre siguranța de aprovizionare. Sperăm ca forma actuală să conducă la investiții.
Reporter: Proiectul legii offshore va intra mâine la vot în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.”