Proiectul de lege privind mitingurile, criticat de opoziţie
Proiectul avansat de ministerul administraţiei şi internelor ar duce, în opinia PSD, la interzicerea mitingurilor de protest în faţa guvernului, prefecturilor, a ministerelor sau preşedinţiei.
Articol de Alexandra Cristea, 22 Septembrie 2011, 19:11
Proiectul de lege care reglementează adunările publice este criticat deopotrivă de reprezentanţi ai societăţii civile cât şi de politicieni din opoziţie, pe motiv că ar restrânge în mod nejustificat libertăţile fundamentale ale cetăţenilor.
În opinia PSD, iniţiativa legislativă ar duce la interzicerea mitingurilor de protest în faţa guvernului, prefecturilor, a ministerelor sau preşedinţiei şi aceasta deoarece, potrivit proiectului, adunările publice sunt interzise printre altele în imediat apropiere a "obiectivelor asigurate cu pază jilitară".
"Este o formă de recunoaştere a faptului că guvernul se teme de vocea poporului care este din ce în ce mai nervos faţă de competenţa domnului Boc. Nu ne miră acest proiect de lege pe care îl propune PDL.
Proiectul de lege privind adunările publice |
"Dacă ar fi respectat Constituţia ar fi aflat că art. 30, aliniatele 1 şi 2 prevăd că libertatea de exprimare este garantată şi cenzura este interzisă, până aici avem de-a face chiar cu cenzurarea vocei poporului", a declarat Senatorul PSD, Olguţa Vasilescu.
În schimb liderul PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, spune că proiectul e abia în faza de dezbatere publică şi în mod sigur va suferi modificări sau va fi amendat de către comisiile parlamentare.
El susţine că articolul care a fost eliminat referitor la libertatea de manifestare ca parte a libertăţii de exprimare va fi reintrodus în textul proiectului.
"Trăim cu toţii şi vedem ce se întâmplă în ţară cu democraţii foarte avansate din Anglia, fie în Spania pentru că începe să se ducă în multe ţări unde violenţele apar automat de la simple manifestări care sunt cu totul paşnice şi atunci sigur că în aceste condiţii trebuie să avem şi o lege cu caracter preventiv mult mai acut.
"Eu am insistat ca primul articol să fie dreptul categoric al cetăţeanului de exprimare neângrădită şi după care sigur să spună condiţiile în care se organizează astfel de manifestări", spune Mircea Toader.
Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădanei, susţine însă că proiectul este inacceptabil şi din perspectiva introducerii noţiunii grad de risc care conferă autorităţilor un control mai pronunţat asupra acestor adunări publice.
"Cerem facilizarea organizării unor astfel de adunări publice, să nu uităm că intrăm într-o perioadă electorală. Vă daţi seama ce instrument puternic de control ar constitui o lege prin care primăria aprobă astfel de întâlniri. Adoptarea sau propunerea unei astfel de legi înaintea unor ani electorali nu îţi lasă foarte multe garanţii", a declarat Ioana Avădanei.
Liderul democrat-liberal din Camera Deputaţilor, Mircea Toader a respins însă categoric o asemenea interpretare a proiectului, care se poate consulta în continuare pe site-ul ministerului administraţiei şi internelor.