Proiectul de lege privind învăţământul universitar a primit raport favorabil în Comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor
Au fost adoptate mai multe amendamente din partea coaliţiei de guvernare referitoare la plagiat, la salarizarea profesorilor şi la acordarea de burse.
Articol de Amalia Bojescu, 03 Mai 2023, 07:35
Proiectul de lege privind învăţământul universitar a primit, ieri, raport favorabil în Comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor.
Au fost adoptate mai multe amendamente din partea coaliţiei de guvernare referitoare la plagiat, la salarizarea profesorilor şi la acordarea de burse.
USR a criticat dezbaterile din comisie, dar şi faptul că modificările pe care le-a propus au fost respinse.
Deputații din Comisia de specialitate au adoptat mai multe amendamente la proiectul privind învățământul universitar. Astfel, vor fi acordate anual burse și stagii de specializare românilor de pretutindeni care doresc să studieze în România.
De asemenea, bursele sociale se cumulează cu alte tipuri de burse, dacă studentul îndeplinește criteriile necesare.
Cât privește salarizarea, instituțiile de învățământ superior pot majora salariile de bază în funcție de specificul activității desfășurate și de calitatea acesteia, cu încadrarea în bugetul aprobat.
Un alt amendament spune că nu sunt abateri de la normele de etică, diferențele de opinie, de interpretare a datelor de concepție și erorile materiale de citare, amendament criticat de USR.
Filip Havârneanu: Am rămas șocat să văd că s-a votat faptul că acele erori de citare nu mai sunt considerate plagiat. Știam că la câte probleme există în aceste partide, în PNL, PSD cu plagiatele, se încearcă acoperirea lor şi se face o presiune în Parlament să îi ajutăm. Dar totuși, până unde mergem și pentru cine este această lege?
Răspunsul a venit de la ministrul educației, Ligia Deca.
Ligia Deca: Am mare încredere în organismele care judecă sesizările de plagiat că pot să facă diferența într-o eroare materială de citare și alte tipuri de fenomene de nerespectare a normelor de integritate.
Un alt amendament prevede sancțiuni de la 100.000 la 200.000 lei pentru persoanele care pun la dispoziția studenților, prin internet, în scopul însușirii fără drept a calității de autor, lucrări științifice de licență, masterat sau doctorat.
Proiectele de lege privind învăţământul universitar şi cel preuniversitar vor intra la vot în plenul Camerei Deputaţilor cel mai probabil săptămâna viitoare. Decizia finală aparţine Senatului.