Proiectul de lege privind carantina și izolarea
Proiectul de lege privind carantina și izolarea urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului.
Articol de Florin Lepădatu, 16 Iulie 2020, 08:34
Proiectul de lege privind carantina și izolarea urmează să intre joi în dezbaterea plenului Senatului, care este for decizional în acest caz.
La ședință și-a anunțat prezența și premierul Ludovic Orban.
După mai multe zile de discuții și amânări, senatorii din Comisia Juridică au votat, într-o ședință, care s-a prelungit până târziu noaptea trecută, pe articole cu amendamente, proiectul de act normativ.
Senatorii juriști au convenit că persoanele care contestă juridic carantinarea sau izolarea vor fi monitorizate medical, iar decizia primei instanțe în acest sens este executorie; de asemenea, cei asimptomatici vor fi evaluați în spital timp de 48 de ore, iar apoi vor merge în izolare la domiciliu sau locația declarată timp de 14 zile.
Măsura izolării unui minor se instituie la domiciliul aparținătorului sau în locația declarată de acesta și familia decide dacă-l internează sau nu.
În plus, personalul medical poate fi detașat, dar nu mai mult de 30 de zile.
Robert Cazanciuc, preşedintele interimar al Senatului: "Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situații de urgență, la care statul să poată apela atunci când este nevoie.
Practic, un număr de cadre medicale se înscriu pe această listă, beneficiază de o anumită formă de compensare, dar atunci când țara are nevoie de ei sunt cu arma la picior."
La propunerea senatorului USR George Dircă a fost adoptat și un amendament pentru acoperirea deficitului de personal medical în situații de risc epidemiologic.
George Dircă: "Este permisă angajarea fără concurs de personal medical în unitățile sanitare și în cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică, precum și de profesioniști ai situațiilor de urgență în cadrul Inspectoratului Situațiilor de Urgență.", conform Rador.