Proiectul de lege care vizează reforma pensiilor speciale a primit votul final, decizional, în Camera Deputaţilor
Proiectul de lege care vizează reforma pensiilor speciale a primit votul final, decizional, în Camera Deputaţilor.
Articol de Florin Lepădatu, 28 Iunie 2023, 18:26
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Proiectul de lege care vizează reforma pensiilor speciale a primit azi votul final, decizional, în Camera Deputaţilor. Parcursul legislativ care s-a întins pe o perioadă destul de lungă, în pofida procedurii de urgenţă, s-a accelerat în ultimele zile. După un prim vot al deputaţilor, luni, documentul a fost retrimis la Senat, prima cameră sesizată, care a revenit asupra unor articole ce urmau să fie modificate semnificativ, iar coaliţia de guvernare a vrut astfel să reducă riscul de neconstituţionalitate pe care-l implică diferenţele mari de text de la o cameră parlamentară la alta. Reformarea pensiilor speciale este unul dintre angajamentele asumate de România prin PNRR, iar de respectarea lui depinde o parte din finanţarea aferentă, primită de la Uniunea Europeană.
Iulia Gherman relatează: ”Ultimele modificări aduse vizează, între altele, creșterea etapizată a vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani, o vechime de minimum 25 de ani în specialitate pentru magistrați, în vederea obținerii pensiei de serviciu, dar și o perioadă de cinci ani de grație în care procurorii, judecătorii și militarii se pot pensiona în aceleași condiții ca până acum. De asemenea, s-a introdus un procent de 15% pentru impozitarea sumelor care depășesc valoarea salariului mediu net. Toate aceste prevederi au fost convenite cu experții europeni, a subliniat premierul Marcel Ciolacu. Liderul PSD a dat asigurări că, în cazul unor contestații la CCR, eventualele modificări la proiectul de lege vor fi finalizate până la toamnă, în sesiunea extraordinară.
Marcel Ciolacu: ”Cel târziu până pe 31 august toate jaloanele din cererea trei să fie îndeplinite. Cererea trei este într-o anumită întârziere. În schimb, am recuperat foarte mult în aceste zile. În viitoarea perioadă vor veni și reprezentanții Comisiei, pentru a închide anumite aspecte în ținte și jaloane și sunt convins că vom depune cererea trei până la 1 septembrie.”
Proiectul de lege a fost susținut și de reprezentanții opoziției, cu excepția USR.
Deputatul Cristian Seidler: ”210.000 de pensionari speciali există astăzi în România și 210.000 de pensionari speciali vor exista în România și după adoptarea acestei legi. Peste 20 de ani vor exista în România pensii speciale în continuare și nici atunci nu vor fi aduse pe contributivitate.”
Există un termen legal de două zile în care documentul poate fi contestat la CCR. dacă nu există astfel de sesizări, proiectul de lege merge la promulgare.”