Proiectul de lege care prevede desfiinţarea SIIJ
Reprezentanții Uniunii Naționale a Barourilor din România au pledat împotriva desființării SIIJ.
Articol de Florin Lepădatu, 15 Iunie 2021, 07:11
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI : Coaliţia de guvernare a decis, în şedinţa de luni seară, să se aştepte punctul de vedere cerut de ministrul justiţiei Comisiei de la Veneţia asupra proiectului de lege care prevede desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.
Organismul european consultativ în materie constituţională ar urma să răspundă solicitării la începutul lunii viitoare, astfel că, cel mai probabil, legea va fi votată în cadrul unei sesiuni extraordinare a Senatului, care este cameră decizională.
Discuţiile pe subiectul Secției Speciale s-au reluat luni, în Comisia Juridică a Senatului.
Reporter Iulia Gherman : "Reprezentanții Uniunii Naționale a Barourilor din România au pledat împotriva desființării Secției Speciale, structură care ar asigura garanții suplimentare pentru independența și imparțialitatea judecătorilor. O poziție similară a fost exprimată și de majoritatea organizațiilor neguvernamentale prezente la discuții. Președinta Comisiei Juridice, senatoarea PNL Iulia Scântei, a declarat că parlamentarii coaliției aflate la guvernare vor vota pentru desființarea Secției Speciale, dar și pentru eliminarea amendamentelor aprobate de deputați, prin care judecătorii și procurorii nu ar putea fi trimiși în judecată fără avizul CSM. Senatoarea PSD Laura Moagher spune că prin desființarea secției se dorește suboronarea politică a justiției.
Laura Moagher: Chiar MCV-ul a cerut respectarea deciziilor CCR. A cerut în același timp, răspicat, mereu, să oferim garanție independenței și justiției, iar SIIJ-ul, CSM-ul sunt instituții care garantează această independență a justiției.
Acuzațiile au fost respinse de ministrul justiției, Stelian Ion, care a punctat și consecințele menținerii Secției Speciale.
Stelian Ion: Dacă nu vom desființa această secție, dincolo de toate efectele legate de modul în care funcționează sistemul de justiție, alte efecte colaterale sunt acelea legate de faptul că nu se va ridica MCV-ul.
Senatorii vor începe, la următoarea ședință a Comisiei, dezbaterile pe fond asupra proiectului care vizează desființarea SIIJ.
Proiectul de lege iniţiat de guvern a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu mai multe amendamente care asigură o imunitate suplimentară magistraţilor, amandamente la care s-ar putea, însă, renunţa până se va ajunge la votul final."