Programul european "Orizont 2020", lansat în România
Programul european "Orizont 2020" este un instrument ce îşi propune consolidarea poziţiei UE în domeniul ştiinţei, dar contribuie şi la abordarea provocărilor globale.
04 Octombrie 2013, 15:53
Programul cadru european pentru Cercetare si Inovare "Orizont 2020" a fost prezentat, vineri, la Bucureşti, de comisarul european responsabil de cercetare, Maire Geoghegan-Quinn.
"Orizont 2020" - care dispune de un buget de peste 70 de milioane de euro - este un instrument ce îşi propune consolidarea poziţiei Uniunii Europene în domeniul ştiinţei, dar contribuie şi la abordarea provocărilor globale.
Programul pune accent pe sprijinirea Întreprinderilor Mici si Mijlocii care au potenţial de inovare.
"Această întâlnire este o oportunitate pentru România să ştie mai multe despre programul "Orizont 2020", a spus comisarul european responsabil de cercetare Maire Geoghegan-Quinn
De asemenea, este o oportunitate şi pentru cercetători, şi pentru cei care lucrează în mediul academic sau cel de afaceri şi, în mod special, pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în domenii specifice sau au dezvoltate afaceri mici şi mijlocii, să descopere care sunt modalităţile de finanţare ale acestui program.
"Orizont 2020" este un instrument cheie în implementarea iniţiativei emblematice o uniune a inovării, ce îşi propune să contribuie la dezvoltarea unei economii bazate pe cunoaştere şi inovare, prin mobilizarea unui buget de peste 70 de miliarde de euro pentru cercetare, dezvoltare şi inovare.
Beneficii pentru România
La finalul conferinţei de lansare a programului "Orizont 2020", ministrul cercetării, Mihnea Costoiu, a precizat care sunt principalele beneficii ale acestuia pentru România.
"În primul rând, faptul că cercetătorii din acest spaţiu, în momentul în care vor câştiga proiecte, vor avea un bonus suplimentar de 8.000 de euro, absolut toţi cercetătorii care vor câştiga, /.../ indiferent de valoarea lui. Şi dacă va fi de 10 euro, de 1.000 de euro, vor avea un bonus de 8.000 de euro, fiecare cercetător român, avem infrastructurile de cercetare direct finanţate de la Bruxelles.
"Deci prin această defalcare încercăm ca statele noi, cum este şi România, să aibă sume, de asemenea, dedicate pentru această activitate. Dincolo de infrastructuri, sunt trei mari câştiguri, al patrulea este un câştig şi pentru România, dar şi pentru restul ţărilor, simplificarea, pentru că au mari probleme cu documentele, maldăre de documente care mergeau la decontare. Iar în acest moment este un singur set de documente ca re se duce o singură dată la Comisie pentru a primi banii, alături de avans", a declarat Mihnea Costoiu.