Program de repatrieri: 74 de persoane au ales să părăsească România în 2016
Inspectoratul General pentru Imigrări recomandă cetăţenilor străini să opteze pentru programul de returnare voluntară ca o alternativă la îndepărtarea forţată.
Articol de Daniela Vasilescu, 27 Mai 2016, 14:04
74 de persoane au ales să părăsească România în cadrul Programului de repatriere voluntară umanitară asistată, in primele cinci luni ale acestui an, derulat de Inspectoratul General pentru Imigrări în colaborare cu Organizația Internațională pentru Migrație, se arata intr-un comunicat al Inspectoratului General pentru Imigrari.
Dintre aceștia, 61 se aflau în şedere ilegală, cinci au renunţat la procedura de azil, trei au renunțat la o formă de protecție acordată anterior, iar cinci au primit decizii de respingere a cererii de azil.
Cei mai mulţi provin din Maroc, Filipine , Sri Lanka, în procent de 64 % sunt bărbaţi și 36 % femei. Programul reprezintă o alternativă la returnarea forțată şi se adresează străinilor a căror ședere este ilegală pe teritoriul României.
De acest program mai pot beneficia și solicitanții de azil ale căror cereri au fost respinse sau cei care nu au primit încă o decizie definitivă, dar aleg să se întoarcă acasă şi nu deţin mijloace financiare proprii.
Inspectoratul General pentru Imigrări recomandă cetăţenilor străini să opteze pentru programul de returnare voluntară ca o alternativă la îndepărtarea forţată.
Repatrierea voluntară reprezintă o şansă pentru migrant de a se întoarce în ţara de origine în condiţii de siguranţă şi demnitate şi se bazează pe decizia sa liberă şi informată.