Profesorii vor să prezinte soluţiile pentru învăţământ
Cel mai important punct este alocarea a minim 6% din PIB pentru educaţie. Liderii sindicali nu exclud adoptarea unor forme dure de protest, în cazul în care nu se găsesc soluţii.
30 Octombrie 2013, 08:31
Liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ cer reprezentanţilor guvernului ca, miercuri, în ultima zi de proteste, să le acorde o întâlnire pentru a discuta soluţiile pe care le consideră necesare pentru îmbunătăţirea sistemului educaţiei.
La ultima discuţie, între autorităţi şi reprezentanţi ai angajaţilor din educaţie, profesorii au plecat nemulţumiţi.
Potrivit listei de revendicări a FSLI, cel mai important punct este alocarea unui procent de minim 6% din PIB pentru educaţie.
La solicitarea Federaţiei Sindicale "Spiru Haret", preşedintele Marius Nistor, ministrul delegat pentru învăţământ superior şi cercetare, Mihnea Costoiu, precum şi mai mulţi parlamentari au convenit să reducă numărul de documente şcolare pe care cadrele didactice trebuie să le completeze în cursul unui an şcolar în baza unui viitor ordin ministerial.
Parlamentarii nu au făcut promisiuni ferme referitoare la alocarea procentului de 6% din Produsul Intern Brut pentru educaţie.
Forme dure de protest
Liderul sindical Marius Nistor nu exclude adoptarea unor forme dure de protest, în cazul în care autorităţile nu găsesc soluţii la revendicări.
"S-a declanşat un referendum la nivel naţional. Le-am cerut colegilor noştri să-şi spună punctul de vedere vizavi de organizarea acţiunilor de neîncheiere a situaţiei şcolare pe semestrul întâi, categoric, grevă de avertisment şi grevă generală.
Din semnalele pe care le avem până în momentul de faţă, vreau să vă spun că reacţia colegilor noştri este destul de tranşantă, sunt hotărâţi să apeleze şi la aceste forme de protest", a spus Marius Nistor.
Toate revendicările sindicaliştilor, a mai spus el, pot fi soluţionate numai prin alocarea unui procent corespunzător, prevăzut de Legea educaţiei, respectiv de 6% din Produl Intern Brut.
Aproximativ 200 de profesori au protestat, la începutul săptămânii, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, iar în ţară, în unităţile şcolare în care predau membri FSLI, cadrele didactice sunt şi miercuri, în grevă japoneză.