Profesori reţinuţi pentru luare de mită la bacalaureat
Doi inspectori şcolari şi o profesoară din Arad au fost ridicaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, în noaptea de duminică spre luni pentru trafic de influenţă.
Articol de Ioan Suciu, 30 Iunie 2014, 09:31
Inspectorul general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad Mihai Spânu a fost reţinut pentru 24 de ore de catre procurorii DNA fiind acuzat de trafic de influenţă si ca a organizat o retea prin care pretindea bani de la elevii care urmau sa sustina bacalaureatul.
Inspectorul Şcolar pentru dezvoltarea resurselor umane Simona Crîsnic şi profesoara Lavinia Biţ sunt de asemenea cercetate în stare de libertate in acest caz.
Mai multe perchezitii au avut loc in acest sens la domiciliile acestora de unde au fost ridicate sume de bani in euro si liste cu nume de elevi care ar fi platit contributiile pentru ajutorul ce urma sa-l primeasca la examenul de bacalaureat.
Ancheta DNA a demarat în urma unui denunţ, moment in care mai multi 'părinţi" sub acoperire au oferit bani profesorilor în cauză.
Din primele informaţii rezulta ca părinţii plateau de la 300 de euro pentru nota 6, sume care creşteau cu câte 50 de euro pentru fiecare punct în plus la media finala ce urma sa fie obtinuta la bacalaureat.
Inspectorul general Claudius Mladin declara ca in momentul de fata propune eliminarea de pe lista a numelui profesoarei implicate in incident si care urma sa faca parte din comisia de examinare a examenului de bacalaureat de la Arad.
Prima probă, limba română
Absolvenţii claselor a XII-a susţin astăzi prima probă scrisă a examenului de bacalaureat, cea la limba şi literatura română.
Ei vor avea de rezolvat două tipuri de subiecte, în funcţie de profilul şi filiera pe care le-au urmat în liceu.
Ministrul educaţiei naţionale, Remus Pricopie, a atras atenţia într-o videoconferinţă cu inspectorii şcolari, că ministerul "nu va tolera nicio abatere de la lege şi de la normele prevăzute în metodologia de organizare a examenului".
Mai mult de 3.000 de poliţişti suplimentari vor ajuta la păstrarea ordinii publice şi buna desfăşurare a probelor scrise.