Produsele fast-food şi berea cu alcool "ar putea fi taxate"
Ministrul sănătăţii Vasile Cepoi spune că în proiectul legii sănătăţii sunt incluse prevederi legate de impunerea unor taxe pe produsele fast-food şi pe bere, fiind vorba de "o alimentaţie nesănătoasă"
Articol de Ioana Dogaru, 17 Mai 2012, 11:44
Prin noua lege a sănătăţii ar putea fi introdusă taxă pe fast-food şi pe berea cu alcool, întrucât este vorba de o alimentaţie nesănătoasă care creşte morbiditatea în cazul anumitor boli şi, respectiv, de un produs alcoolic, a declarat noul ministru al sănătăţii Vasile Cepoi.
"Prin noua lege încercăm introducerea taxei pe produsele nesănătoase tip fast-food care aduc prejudicii sănătăţii şi, de asemenea, pe berea cu alcool.
"Există o morbiditate crescută pe anumite boli cauzate de alimentaţia nesănătoasă şi ar fi firesc ca aceste produse să fie suprataxate pentru a reduce consumul lor. De asemenea, berea este produs alcoolic şi, aşa cum celelalte produse alcoolice sunt suprataxate, e firesc ca şi berea cu alcool să intre în această categorie", a declarat Vasile Cepoi.
Ministrul sănătăţii argumenta miercuri că taxa pe viciu este aplicată şi în alte ţări şi că au mai existat în România tentative de a impune această taxă.
“A fost o tentativă care a eşuat. Acum suntem în discuţii de a reveni la ea, de a o relua. Vom aplica aceleaşi reguli ca şi în alte ţări", a declarat Vasile Cepoi.
Taxa pe fast-food, plănuită încă din 2010
O primă încercare de introducere a acestei taxe a fost făcută de către fostul ministru al sănătăţii, Attila Cseke.
El a vrut să introducă taxa pe mâncărurile de tip fast-food încă din martie 2010.
Introducerea taxei pe fast food a mai fost în atenţia autorităţilor şi în 2011 dar a fost amânată pe motiv că este prea greu de implementat.
Autorităţile declarau atunci că introducerea taxei pe fast food ar fi vizat susţinerea programelor naţionale de sănătate.
"Lista produselor alimentare nerecomandate ce ar putea fi taxate ar putea include produsele cu o cantitate foarte mare de grăsimi, dulciurile hiperconcentrate şi băuturile carbogazoase, fiind exceptate lactatele, carnea, pizza, shaorma şi apa minerală", spunea în 2011 secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel.
Introducerea taxei pe fast food ar putea duce la creşterea preţului alimentelor în medie cu peste 20%, dar şi la disponibilizarea a 36.000 de salariaţi, respectiv 20% din personalul din industria alimentară, atenţionau patronatele în 2011.