Producătorii agricoli români se consideră dezavantajaţi
Reprezentanţii producătorilor agricoli români se consideră dezavantajaţi faţă de cei din alte ţări europene. Subvenţia acordată agricultorilor români este o treime din cea primită de agricultorii din vechile ţări membre UE.
Articol de Sergiu Şteţ, 04 Martie 2011, 17:21
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, pledează la Bucureşti pentru simplificarea procedurilor administrative de accesare a fondurilor europene.
După întâlniri cu mai multe oficialităţi, Dacian Coloş a recomandat chiar înfiinţarea unei noi instituţii specializate.
El a mai subliniat necesitatea ca România să aibă o politică agricolă pe termen mediu şi lung, prin care să determine creşterea producţiei.
Reprezentanţii producătorilor agricoli din România se consideră dezavantajaţi faţă de producătorii din alte ţări europene, din cauza diferenţei dintre subvenţiile pe care le încasează.
Subvenţia acordată unui agricultor din România este cam o treime din cea primită de agricultorii din vechile ţări membre ale UE.
"Dorim ca ţările mici, cu exploataţiile fărâmiţate, să aibă un sprijin mai semnificativ în ceea ce priveşte nivelul subvenţiilor.
"După cum se ştie, România are un nivel al subvenţiilor foarte redus, dacă vorbim de ţările vechi, care au subvenţii la hectar - mă refer aici undeva între 380-450 de euro/ha - noi care de-abia anul acesta avem de la UE 100 de euro, vă daţi seama ce mare diferenţă între o ţară şi cealaltă", a declarat secretarul general al Federaţiei Agrostar, Tudor Dorobanţu.
Valoarea subvenţiilor în domeniul agricol a fost negociată de România în Tratatul de aderare la UE.
Cofinanţarea, cheia pentru atragerea fondurilor europene
Pe lângă aceste ajutoare, România mai are la dispoziţie sume importante pentru proiecte în domeniul agriculturii şi al dezvoltării rurale.
Pentru atragerea acestora este însă nevoie de cofinanţare, spune secretarul al Agrostar, Tudor Dorobanţu.
"Cine ne asigură cofinanţarea? Nicio bancă din România nu vrea să finanţeze agricultura sau, mă rog, atragerea de fonduri europene, iar noi atragem atenţia că România are două bănci, Exim Bank şi CEC Bank, care pot susţine acest sector, atâta vreme cât sunt bănci ale statului român şi s-ar fi putut face o politică de absorbţie a fondurilor comunitare prin intermediul acestora, da? Din păcate, lipseşte voinţa politică", a declarat Tudor Dorobanţu.
Agricultura este domeniul care beneficiază de cele mai mari sume în cadrul bugetului UE.
Peste o treime din banii alocaţi ţărilor membre sunt pentru domeniul agricol.
Marea Britanie şi Germania intenţionează ca, în viitorul buget multianual pentru perioada 2014-2020, sumele alocate acestui domeniu să scadă ca pondere în bugetul UE.