Procurorul şef al DIICOT, Alina Bica, se află în arest
Procurorul şef al DIICOT, Alina Bica, se află în arestul Poliţiei Capitalei, ca urmare a deciziei pronunţate astăzi de o instanţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Articol de Cristina Dumitrescu, 22 Noiembrie 2014, 18:33
Procurorul şef al DIICOT, Alina Bica, se află în arestul Poliţiei Capitalei, ca urmare a deciziei pronunţate astăzi de o instanţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fiind acuzată de procurorii DNA de abuz în serviciu.
Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată.
Alina Bica este acuzată că, în 2011, când ocupa funcţia de secretar de stat în ministerul justiţiei şi făcea parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, a acţionat împreună cu alţi membri ai Comisiei pentru acordarea de despăgubiri supraevaluate către un om de afaceri care cumpărase drepturile litigioase asupra unui teren din Bucureşti.
Prejudiciul produs statului român este estimat la peste 62 de milioane de euro.
În dosarul în care este acuzată Alina Bica apare şi numele omului de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al deputatului Elena Udrea, cu care procurorul şef al DIICOT era prietenă şi cu care a fost fotografiată la Paris la începutul acestui an.
Potrivit referatului DNA, Dorin Cocoş ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni pe lângă factori de decizie din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, în legătură cu despăgubirea lui Stelian Gheorghe pentru un teren din Capitală.
Dorin Cocoş este cercetat în stare de arest preventiv într-un alt dosar de corupţie, Microsoft.
Afacerea de corupţie în care este implicată şefa Parchetului din România, care trebuie să ancheteze activităţile de crimă organizată şi terorism, a suscitat atenţia presei internaţionale.
Agenţiile Reuters, France Presse, Associated Press scriu despre reţinerea şi arestarea preventivă a Alinei Bica, aflată încă în funcţia de procuror şef al DIICOT.
Postul de televiziune Euronews comentează "Ironie, procuror pentru combaterea crimei organizate, arestat pentru corupţie în România".
Sursele citate menţionează în context cazurile de corupţie la nivel înalt din România, precum şi condamnarea a peste 1.000 de persoane, pentru corupţie şi infracţiuni conexe în România în acest an, inclusiv 85 de miniştri, parlamentari, primari, judecători şi procurori.
Este amintită de asemenea promisiunea electorală a preşedintelui ales, Klaus Iohannis, de combatere a corupţiei, dar şi angajamentul pe care România l-a luat la intrarea în Uniunea Europeană, de intensificare a luptei în acest domeniu.