Procurorii "au început audierile" privind accidentul de autocar
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a anunţat că au fost audiaţi până acum reprezentanţii legali ai agenţiei de turism şi ai firmei care a pus la dispoziţie autocarul.
Articol de Mihaela Mihai, 27 Iunie 2013, 14:26
Procurorii români au început audierile în cazul accidentului de duminică din Muntenegru, în care 18 români şi-au pierdut viaţa şi 29 au fost răniţi. Toate audierile au loc în ţară.
Ancheta va fi uşurată de descoperirea tahografului, un fel de cutie neagră a autocarului, dar şi de mărturiile martorilor. Între timp, continuă ceremoniile funerare în Bucureşti şi în ţară, pentru cei care ş-au pierdut viaţa în accident.
Procurorul general al ţării, Tiberiu Niţu, a anunţat în această dimineaţă că au fost audiaţi până acum reprezentanţii legali ai agenţiei de turism şi ai firmei care a pus la dispoziţie autocarul.
În acelaşi timp, Inspectoratul Teritoriul al Muncii va încerca să afle dacă au fost respectate normele de protecţie a muncii, iar autorităţilor judiciare muntenegrene, cele care fac ancheta la locul accidentului, li s-au solicitat copii ale actelor întocmite până acum.
Este vorba de procesele-verbale ale accidentului şi ale autopsiilor făcute celor care şi-au pierdut viaţa.
Cronologia tragediei din Muntenegru, aici.
Ancheta autorităţilor de la Podgorica a relevat până acum, potrivit celor apărute în presă, că în momentul în care autocarul a ieşit din tunel, carosabilul era umed şi este posibil ca şoferul să fi fost incomodat scurt timp de lumina puternică a soarelui, pierzând astfel controlul asupra vehiculului.
A fost găsit tahograful autocarului, iar datele dispozitivului vor fi decodificate pentru a se stabili parametrii de circulaţie în momentul accidentului. Procurorul general al ţării, Tiberiu Niţu, a mai anunţat că a început şi audierea celor care se aflau în autocar.
"Am audiat patru pasageri. Au putut să confirme că la volan se afla Ciobanu George, poliţistul decedat în accident", spune Tiberiu Niţu.
Ceilalţi răniţi vor fi audiaţi în momentul în care medicii vor permite acest lucru.
Consiliere psihologică pentru persoanele rănite
Potrivit directorului medical al Spitalului Elias din capitală, Dana Safta, din cele cinci paciente aduse în această unitate, o tânără a fost externată miercuri seara şi a plecat spre Cluj, pentru a fi prezentă la înmormântarea mamei sale, care şi-a pierdut viaţa în accident.
Starea femeii de la terapie intensivă s-a îmbunătăţit, dar tratamentul va fi de lungă durată - a mai spus Dana Safta, care a adăugat că alte două paciente vor urma consiliere psihologică.
"Sunt externabile. Problema este legată de starea psihică, şocul psihic este mai puternic astăzi decât ieri", a spus Dana Safta.
Consiliere psihologică primesc şi pacienţii aduşi la Spitalul Universitar.
O parte dintre ei ar putea fi externaţi vineri. Potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, Leonard Grecescu, doi dintre cei internaţi la Terapie Intensivă sunt în stare critică, iar medicii sunt rezervaţi în privinţa evoluţiei lor.
Pe de altă parte, joi vor fi înmormântate la Bucureşti trei dintre victimele accidentului, iar patru la Curtea de Argeş.