Procesul de privatizare a Cupru Min "a eşuat"
Ministrul Bode a declarat că negocierile dintre ministerul economiei şi compania canadiană Roman Copper au eşuat. Reprezentanţii investitorului susţin că cele două părţi au ajuns la o înţelegere verbală.
Articol de Paul Poteraşi, 07 Aprilie 2012, 10:44
Mike Curtis, partenerul la BayFront Capital Partners, banca deţinătoare a companiei canadiene Roman Copper, susţine că ministerul economiei şi reprezentanţii companiei canadiene părţile au ajuns la o înţelegere verbală privind privatizarea Cupru Min, pe care sunt în continuare gata să o respecte.
Într-un comunicat remis sâmbătă redacţiei HotNews.ro, el precizează: "Această înţelegere include termeni ceruţi de guvern şi acceptaţi de Roman Copper, deşi nu erau incluşi în forma iniţială a contractului prezentată în pachetul de privatizare".
"Am fost surprinşi când comisia de negociere a refuzat să accepte semnătura noastră scrisă" - se mai arată în comunicatul reprezentantului companiei canadiene.
Reprezentantul Roman Copper spune că înţelegerea verbală definitivă a fost realizată târziu în cursul zilei de 6 aprilie, iar compania canadiana consideră că acest contract este în picioare.
"Credem că avem o înţelegere validă şi care produce efecte, şi vom continua să lucrăm cu bună credinţă cu autorităţile române pentru a clarifica aceste aspecte", se mai arată în comunicatul reprezentantului companiei canadiene.
Procesul de privatizare "va fi reluat"
Anterior ministrul economiei Lucian Bode anunţase eşecul discuţiilor după miezul nopţii la România TV, precizând că procesul de privatizare a Cupru Min va fi reluat, pentru că până la expirarea termenului-limită, investitorul canadian câştigător al licitaţiei nu ar fi acceptat trei cerinţe ferme ale părţii române.
"Negocierile pentru semnarea contractului de privatizare s-au încheiat vineri, 6 aprilie, ora 24:00, fără ca părţile să ajungă la o înţelegere.
"Reprezentanţii companiei Roman Copper nu au aderat la condiţiile solicitate de către statul român, condiţii care au vizat plata contractului, îndeplinirea obligaţiilor de mediu şi bineînţeles, un lucru la care am ţinut foarte mult, şi anume transparenţa acestui contract", a declarat Lucian Bode.
Investitorul ar fi refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie de 32 de milioane euro pentru investiţiile de mediu şi a respins publicarea imediată a documentului de privatizare.
Reprezentanţii Roman Copper nu ar fi acceptat nici plata integrală a contravalorii acţiunilor în valoare de 200 de milioane euro în termen de 30 de zile de la obţinerea avizului de la Consiliul Concurenţei, respectiv a autorizaţiei integrate de mediu.
Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.
Roman Copper nu a făcut nicio declaraţie privind eventualul eşec al discuţiilor.
Cupru Min, "o companie complet neprofitabilă"
Roman Corporation a câştigat la începutul săptămânii trecute licitaţia pentru vânzarea pachetului integral de acţiuni la Cupru Min Abrud, la preţul de 200,77 de milioane de euro, adică de trei ori şi jumătate peste preţul de pornire a licitaţiei.
Cupru Min a fost vândută de stat deoarece este o companie complet neprofitabilă, iar o investiţie de miliarde de euro din partea statului pentru revitalizarea acesteia ar fi creat un deficit enorm, cumpărătorul având şi posibilitatea de a vinde unitatea mai departe, afirmase joi premierul Mihai Răzvan Ungureanu la Radio România Actualităţi.
"În ultimii 20 ani, nu a existat companie gestionată de stat în domeniul minier care să fi fost profitabilă, sunt pompe care absorb bani din buget pentru a le ţine la suprafaţă.
"Dacă eliminăm subvenţiile şi arieratele, constatăm că nu sunt în niciun fel profitabile.
"Încetul cu încetul, statul s-a necăjit subalimentându-le financiar, oferindu-le iluzoriu posibilitatea investiţiei străine care nu a prea venit, iar privatizarea lor, destul de dificilă altminteri, nu începe astăzi, ci a început cu mult timp înainte, în anii '90", a spus premierul Ungureanu.
Potrivit premierului, Cupru Min este şi o companie izolată economic, deoarece minereul extras ar fi trebuit să ajungă la Zlatna, la o uzină între timp distrusă şi vândută la fier vechi.
Întrebat unde o să ajungă minereul în aceste condiţii, premierul a răspuns că "o să aibă grijă investitorul, că are tot interesul pentru asta".
El a arătat că statul va încasa redevenţe de la Cupru Min, dar nu a indicat suma care ar urma să fie astfel vărsată la buget, susţinând că trebuie văzut planul de exploatare al cumpărătorului.
"În acest moment este un contract de privatizare, care va fi planul de business va fi altceva", declarase Mihai Răzvan Ungureanu.
Zăcământul de cupru, valoare de miliarde
Valoarea zăcământului de cupru de la Roşia Poieni este estimată, teoretic, la 13-14 miliarde de euro, iar cantitatea la un miliard de tone de minereu, a declarat directorul Direcţiei Resurse Minerale din cadrul ministerului economiei Sorin Găman.
"Valoarea zăcământului de la Roşia Poieni este estimată, teoretic, la 13-14 miliarde de euro.
"Din aceasta valoare trebuie scăzute cheltuielile de extracţie şi de procesare. Cheltuielile nu le poate anticipa nimeni în afară de companie, iar profitul este imposibil de estimat", a afirmat Sorin Găman.
El a precizat că zăcământul de cupru este estimat la un miliard de tone de minereu.
"În 2011, Cupru Min a extras două milioane de tone de minereu, din care s-au obţinut 6.300 de tone de metal, adică 0,3%", a menţionat Sorin Găman.