Procedură specială în Parlament pentru învestirea Guvernului Orban
Procedură accelerată şi specială astăzi în Parlament pentru învestirea Guvernului Orban 3, pe fondul crizei coronavirus.
Articol de Radiojurnal, 14 Martie 2020, 07:43
Procedură accelerată şi specială astăzi în Parlament pentru învestirea Guvernului Orban 3, pe fondul crizei coronavirus.
Candidaţii PNL pentru posturile de ministru, aceiaşi care ocupă acum aceste funcţii, vor fi audiaţi video la distanţă, iar votul final ar urma să aibă loc tot în această dimineaţă, într-o altă sală decât cea de plen, în condiţii stricte de igenizare. Sunt reguli schimbate şi pentru şedinţele viitoare ale legislativului.
Amalia Bojescu are toate detaliile despre această premieră în istoria Parlamentului:
Reporter: Calendarul stabilit de conducerea Parlamentului prevede audierea miniştrilor propuşi între orele 9:00 şi 11:00. Înainte de începerea şedinţelor, senatorii şi deputaţii vor urma un traseu dezinfectat, prestabilit şi marcat vizibil şi vor face testul de coronavirus.
Miniştrii propuşi vor fi audiaţi prin sistem video.
De la ora 11:00 este programată şedinţa în care se va da votul de învestitură. Procedura se va desfăşura într-o sală dezinfectată, în care vor intra cel mult 20 de persoane, iar accesul se va face individual.
Votul va fi secret, cu bile. În sala de vot vor fi prezenţi permanent chestorul care înmânează bilele şi secretarul care consemnează prezenţa parlamentarilor la vot.
Conducerea Parlamentului a mai decis modificarea regulamentului activităţilor comune, în sensul că pe viitor, în situaţii excepţionale, care fac imposibilă prezenţa parlamentarilor, să se poată vota electronic, votul fiind securizat.
Rezultatele voturilor vor fi consemnate de către secretarul general al fiecărei camere în parte şi transmise deîndată parlamentarilor și presei.
Declaraţii ale politicienilor înainte de votul de învestire al Guvernului Orban 3
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că testul pentru noul coronavirus al premierului desemnat şi în exerciţiu, Ludovic Orban, a ieşit negativ. De asemenea, 11 miniştri care au fost testaţi ieri la Parlament au rezultate negative.
Ludovic Orban se autoizolase ieri, după ce a aflat că senatorul liberal Vergil Chiţac a fost diagnosticat cu COVID-19.
Aceeaşi măsură a fost decisă şi pentru toată conducerea liberală şi pentru miniştrii care au fost prezenţi la reuniunea Biroului Politic al PNL de luni.
Într-o intervenţie la un post de televiziune, ministrul sănătăţii, Victor Costache, a precizat că el şi colegii de la Justiţie şi Externe nu sunt nici măcar în autoizolare, pentru că nu au participat la reuniunea conducerii liberale.
Nu este clar deocamdată dacă miniştrii testaţi negativ se pot prezenta la Cotroceni pentru a depune jurământul în cazul în care Cabinetul Orban 3 va primi votul de încredere al Parlamentului, caz foarte probabil, având în vedere că doar ALDE a anunţat că nu va susţine învestirea unui guvern condus de Ludovic Orban.
De la celelalte formaţiuni au venit apeluri la colaborare şi la responsabilitate pentru a depăşi situaţia generată de extinderea infectării cu noul virus. Alina Stănuţă a urmărit reacţiile politicienilor şi are detalii în Radiojurnal:
Reporter: Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, arăta într-un mesaj video că este un moment în care este important să facem mai puțină politică și să fim cu toții responsabili. România are nevoie de stabilitate, pentru a se putea acționa eficient, mai spunea Marcel Ciolacu, care preciza că este nevoie de calm și cooperare între toate forțele politice.
Marcel Ciolacu: Trebuie să avem cu toţii un singur obiectiv: sănătatea și siguranța românilor. Astăzi, acum, este ziua în care orice joc politic trebuie să înceteze. De aceea, ca președinte al Camerei Deputaților, alături de colegii mei, voi face toate eforturile să avem un guvern funcțional. Am avut în față o decizie extrem de grea: să votăm un guvern care nu merită să fie votat sau să lăsăm să se prelungească o criză politică cu efecte asupra românilor.
USR va vota pentru învestirea unui guvern stabil, chiar dacă are rețineri serioase față de formula propusă unilateral de președintele Klaus Iohannis, spunea vicepreședintele USR, Cătălin Drulă, în timp ce liderul UDMR, Kelemen Hunor, arăta că România are nevoie de un guvern care să acționeze cu deplină autoritate, pentru a încetini extinderea epidemiei de coronavirus.
PMP, prin vocea liderului deputaților, Marius Pașcan, arăta că susține învestirea Guvernului Orban și făcea apel la responsabilitate:
Marius Paşcan: Este un moment de răscruce, în care felul în care partidele politice îşi vor asuma această responsabilitate de a susţine o guvernare stabilă. Se va răsfrânge /implicit/ la nivelul României.
Reporter: Pe de altă parte, parlamentarii ALDE vor vota împotriva Cabinetului Orban, deoarece premierul desemnat nu are experiența politică necesară unei astfel de funcții într-o perioadă de criză, anunța liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
Pentru a fi învestit, Guvernul Orban are nevoie de cel puțin 233 de voturi favorabile.
Editor Web: R.S.