Privatizarea Tarom, "prioritate 0" la ministerul transporturilor
Ministerul transporturilor anunţă că se află în discuţii avansate privind privatizarea Tarom. CFR Marfă ar urma să fie ultima companie privatizată de ministerul transporturilor.
Articol de Alex Lancuzov, 07 Septembrie 2012, 16:52
Ministerul transporturilor se află în "discuţii concrete şi avansate" cu investitorii pentru preluarea TAROM şi CFR Marfă.
Ministerul transporturilor anunţă într-un comunicat că este vorba despre investitori cu o largă experienţă în domeniu, dar şi cu susţinere financiară adecvată pentru preluarea TAROM şi CFR Marfă.
El a adăugat că în perioada următoare privatizarea va începe cu TAROM, "cap de listă şi prioritate zero'", şi se va încheia cu CFR Marfă.
Potrivit ministerului, a fost finalizată procedura de selecţie a viitorilor membri ai Consiliilor de Administraţie şi a potenţialilor manageri executivi pentru TAROM, CFR Infrastructură, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti.
Pe de altă parte, ministerul transporturilor anunţă în comunicat că preluarea de către Primăria capitalei a Metrorex este în acest moment în faza de discuţii şi analiză, nu numai a părţilor administrative care ar putea fi impactate dar mai ales a părţii economice pe care ministerul transporturilor dar mai ales Primăria vor trebui să o analizeze, astfel încât să nu se pericliteze investiţiile viitoare ale Primăriei municipiului Bucureşti.
Privatizările din ministerul transporturilor, agreate cu FMI
La începutul lunii august, ministerul transporturilor şi-a asumat privatizarea CFR Marfă până în decembrie 2012.
Afirmaţia a fost făcută de ministrul de resort Ovidiu Silaghi, la finalul întrevederii cu reprezentanţii misiunii comune a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale.
Ovidiu Silaghi a afirmat că la nivelul ministerului a fost luată decizia de a extinde introducerea managementul privat de la cele doar două companii (CFR SA şi CFR Călători) vizate iniţial, la alte opt societăţi, a căror cifra de afaceri depăşeşte 7,3 milioane euro.
Secretarul de stat în ministerul transporturilor Septimiu Buzaşu a declarat la discuţiile cu reprezentanţii misiunii Fondului Monetar Internaţional că firme importante din Orientul Mijlociu şi Asia sunt interesate de privatizarea TAROM.
Privatizarea TAROM urma să se finalizeze în iunie, iar anterior, respectiv în luna mai, compania ar fi trebuit listată la bursă.
Calendarul a fost, însă, întârziat până în luna noiembrie.
Cele zece companii de stat aflate în subordinea ministerului transporturilor pentru care vor fi recrutaţi manageri privaţi sunt CFR SA, CFR Călători, TAROM, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA, Metrorex, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti SA, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA, Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA, Aeroportul Internaţional Timişoara "Traian Vuia" SA şi Societatea Comercială Telecomunicaţii CFR SA.