Primul român devenit Cavaler al Regatului britanic
Sir George Iacobescu, inginer şi om de afaceri, este primul cetăţean român care primeşte o decoraţie din partea Reginei Marii Britanii. Titlul dă dreptul la folosirea apelativului "Sir" înaintea prenumelui.
Articol de Ionuţ Dragu, 01 Ianuarie 2012, 12:21
Cu ocazia Anului Nou, Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a conferit distincţii şi titluri onorifice unor personalităţi britanice care s-au remarcat pe parcursul anului 2011.
Potrivit unui comunicat al Ambasadei României la Londra, printre aceştia se numără şi domnul Sir George Iacobescu, inginer şi om de afaceri, cetăţean român, preşedinte şi director executiv al Grupului Canary Wharf, al doilea centru financiar al Londrei.
Sir George Iacobescu a primit titlul de Cavaler (Knight Bachelor) pentru aportul său în slujba activităţilor caritabile, comunităţii şi industriei serviciilor financiare.
Sir George Iacobescu a devenit astfel primul român distins de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu un astfel de titlu, care dă dreptul la folosirea apelativului "Sir" înaintea prenumelui.
Sir George Iacobescu s-a născut în anul 1945 în Bucureşti, la câteva luni după terminarea celui de-al doilea război mondial, în familia unui medic hematolog.
A învăţat la şcoala primară din Tunari. A emigrat în Canada în anul 1975 unde a lucrat iniţial timp de doi ani ca inginer la firma canadiană Homeco Investments din Montreal, după care, timp de cinci ani s-a ocupat de construcţia primei fabrici moderne de granit din America de Nord, la Toronto, apoi a Olympia Center şi al Neiman Marcus Buildings (clădire de 64 de etaje) la Chicago, precum şi la câteva proiecte mari în Dallas, Boston şi Houston.
În anul 1983, odată cu începerea lucrărilor de construcţie a centrului "World Financial Center", Sir George Iacobescu s-a stabilit la New York, devenind şi vicepreşedintele executiv al companiei care s-a ocupat de finalizarea acestui proiect.
În anul 1987, a fost iniţiat, ca urmare a deciziei premierului Margaret Thatcher, un proiect de reconversie şi reabilitare a fostei zone a docurilor londoneze, proiect denumit "Canary Wharf" şi care a fost încredinţat firmei pentru care lucra Sir George Iacobescu.
Apoi, s-a mutat la Londra, devenind vicepreşedinte executiv responsabil cu realizarea bugetelor, cu proiectarea şi construirea a jumătate din viitorul centru financiar Canary Wharf.
În anul 1994, a fost promovat ca membru în Consiliul de Administraţie al Canary Wharf Holdings Limited ca director executiv, devenind vicepreşedinte executiv în anul 1996 şi preşedinte executiv în martie 1997 al unei companii ce are active de peste 5 miliarde de lire sterline.
Canary Wharf este considerat ca fiind cel de-al doilea centru financiar din capitala Marii Britanii, după centrul financiar istoric "City" care s-a dezvoltat de-a lungul a 500 de ani.
Ca volum al tranzacţiilor financiare, Canary Wharf a ajuns să deţină o treime din cel derulat în City, depăşind însă volumul de tranzacţii derulate în Frankfurt.
De asemenea, în iunie 2003, Sir George Iacobescu a fost decorat cu titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic, iar în anul 2007 a fost numit custode al British Museum.
În numele tuturor românilor din Marea Britanie, Ambasada României doreşte să adreseze cele mai sincere felicitări lui Sir George Iacobescu.