Primul an școlar în care instituțiile au decis să colaboreze mai strâns pentru combaterea consumului de droguri
Noul an școlar a început cu probleme vechi, dar și cu reguli noi.
Articol de Cătălina Creţu, 12 Septembrie 2023, 08:50
Dincolo de infrastructura încă deficitară, acest an este primul care se desfășoară sub semnul noilor Legi ale educației. Este și primul an școlar în care instituțiile au decis să colaboreze mai strâns pentru combaterea consumului de droguri, un fenomen tot mai răspândit în rândul elevilor.
Datele Agenției Naționale Antidrog arată o creștere constantă a consumului de stupefiante la tineri. Mai grav este că vârsta celor care consumă a scăzut dramatic în ultimii ani, după cum a explicat la Radio România Actualități expertul în domeniu Cătălin Țone.
Cătălin Țone: Sunt foarte multe situații, la 12, 13, 14 ani. Sunt și situații de excepție, la 9-10 ani, în special din familii unde consumă părinții și frații mai mari.
Alarmat de amploarea pe care a luat-o consumul de droguri în rândul tinerilor, președintele Klaus Iohannis a decis să includă subiectul pe agenda viitoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. În discursul rostit luni la deschiderea noului an școlar, șeful statului a spus că, prin efectele sale, consumul de stupefiante reprezintă o provocare pentru siguranța individuală și națională.
Klaus Iohannis: Vreau să subliniez importanța comportamentelor preventive și responsabile. Este crucial ca tinerele generații să înțeleagă încă de la o vârstă fragedă pericolele și consecințele dramatice ale consumului de droguri, alcool și tutun.
Un pas înainte în combaterea consumului de droguri printre tineri este Planul pentru siguranță școlară, la care participă mai multe instituții cu responsabilități în domeniu. Între timp, testarea în masă a elevilor pentru a se stabili dacă sunt sau nu consumatori nu este văzută ca o soluție de autorități. O eventuală testare a celor care ridică suspiciuni ar urma să fie făcută doar cu acordul părinților și va pune accentul pe menținerea sănătății tinerilor, și nu pe sancționarea lor - potrivit ministrului sănătății, Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila: Testarea trebuie să fie un instrument pentru protejarea sau recâștigarea sănătății unui copil, nu trebuie să fie în niciun fel un instrument de natură coercitivă.
Sunt luate în calcul mai multe variante care să reglementeze eventuala testare antidrog a elevilor în școli, iar o lege în acest sens ar urma să fie elaborată în următoarele două luni.