Primele roşii româneşti vor ajunge în pieţe la mijlocul lunii mai
Deşi iarna nu a fost foarte friguroasă, agricultorii se plâng că au cheltuit totuşi sume consistente cu încălzirea solariilor.
Articol de Mihai Bădescu, 24 Martie 2023, 13:31
Legumicultorii din Mehedinţi spun că primele roşii româneşti vor ajunge în pieţe la mijlocul lunii mai. Deşi iarna nu a fost foarte friguroasă, agricultorii se plâng că au cheltuit totuşi sume consistente cu încălzirea solariilor.
Chiar şi aşa, ei anticipează că nu vor vinde tomatele cu mai mult de 20-22 de lei, întrucât ţin cont şi de puterea de cumpărare a românilor.
Cele mai mari costuri sunt cele cu încălzirea solariilor, pentru că fără temperaturi optime, legumicultori spun că ar ieşi la piaţă cu roşii mult mai târziu.
Ionuţ Urucu: Am plantat în 23 februarie roşiile şi până astăzi am consumat un tir de lemne. M-a costat 13.000 lei încălzirea doar pentru solarul ăsta de aici. Dacă nu le asiguri noaptea 12-13°, nu cresc, nu se dezvoltă.
Reporter: Cheltuielile mari ridică şi preţul roşiilor, dar cultivatorii spun că nu se gândesc la un preţ mai mare de 20-22 lei.
Pompilia Bădâi: Roşiile o să se coacă la 1 de iunie, sunt puse în pământ avem în soiuri bune, soiuri foarte gustoase. Aşteptăm să fie preţurile cât de cât mai bune faţă de alţi ani.
Gheorghe Toşa: Sperăm cu totul că prin mai, pe 20, să ieşim la vânzare cu prima recoltă. Cheltuielile sunt foarte mari.
Repoter: La Bucureşti 45 lei kilogramul de roşii, dumneavoastră la ce preţuri vă gândiţi?
Gheorghe Toşa: Mult! 15 lei, 20 lei, mai mult nu cred. Ăsta e nivelul şi n-o să aibă nici oamenii bani să cumpere. Degeaba pui 40 lei şi nu ţi le cumpără nimeni.
Ionuţ Urucu: Oamenii ar mânca roşii româneşti, dar nu au bani, iar dacă cobori sub preţul ăsta ieşi în pierdere, pentru că nu mai scoţi nimic din ce ai băgat. Trebuie să faci cumva să fie bine şi pentru client, şi pentru noi, dacă cel mai mult stai cu ele şi nu poţi să le vinzi, pentru că la Severin nu e ce e la Bucureşti.
Reporter: Ionuţ Urucu. Legumicultorii spun că fără subvenţia de la stat, roşiile ar fi mult mai scumpe.
Realizator: Între timp, Ministerul Agriculturii a anunţat că va continua şi anul acesta programul de susţinere a producţiei de usturoi.
Cultivatorii vor primi un sprijin financiar de cel mult 3.000 de euro pe hectar, iar fondurile totale alocate acestui program sunt de 29,7 milioane de lei.