Primele măsuri din Programul Sprijin pentru România, adoptate de Parlament
Este vorba despre majorarea salariului minim în agricultură la 3.000 de lei și creșterea normei de hrană din spitale.
Articol de Iulia Gherman, 14 Aprilie 2022, 07:48
Primele măsuri din Programul "Sprijin pentru România", anunţat luni de liderii coaliției, au fost adoptate deja de Parlament.
Este vorba despre majorarea salariului minim în agricultură la 3.000 de lei și creșterea normei de hrană din spitale.
Opozița a criticat aceste măsuri, pe care le-a caracterizat drept populiste.
Majorarea salariului minim brut din agricultură și industria alimentară a fost adoptată prin amendarea unei ordonanța de urgență din 2018 care vizează măsuri în domeniul investițiilor publice.
Deputatul USR Claudiu Năsui susține însă că trebuia găsită o altă metodă de ajutor pentru populație.
Claudiu Năsui: Cel mai bun mod de a acționa era să ajuți predominant salariile mai mici. Optim nu este să reducem pur și simplu toată cota de taxare, optim era să dăm o deducere.
La rândul său, președintele AUR, George Simion, consideră că legea va fi greu de aplicat, în condițiile în care nu există o piață corespunzătoare de desfacere a produselor agricole pe plan naţioan.
George Simion: Combateţi cauza, nu efectul. Dar, în rest, o să ne facem că facem și o să facem mai mult haos, chiar și în economia de subzistență pe care România o are.
De cealată parte, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, spune că măsura adoptată reprezintă o soluție la criza provocată de războiul din Ucraina.
Alfred Simonis: În contextul acesta al modificărilor fiscale îi încurajăm pe români să investească în domeniul agricol și să încercăm măcar o dată să ne pregătim din timp pentru ceea ce urmează.
Proiectul de lege a fost susținut și de PNL și UDMR. Au fost însă şi patru liberali care au propus ca documentul să prevadă şi reducerea cu 5% a contribuţiei pentru asigurări sociale, respectiv, de la 25 la 20%.
Gabriela Horga, deputat PNL: Acest amendament este adresat tuturor angajaților români, pentru că în momente de criză toți angajații devin vulnerabili, nu doar unii dintre ei .
Amendamentul a fost respins, iar proiectul de lege va fi trimis la promulgare în forma convenită de comisiile de specialitate.