Primăvara "aduce scumpiri la legume"
Reprezentanţii serelor spun că preţurile legumelor s-ar putea dubla începând cu luna martie din cauza vremii nefavorabile, care a afectat producţia. Ministrul agriculturii, Stelian Fuia, spune că importurile vor echilibra preţurile.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 01 Martie 2012, 19:00
Prima zi de primăvară nu aduce veşti bune pentru agricultură.
Producţia de legume a scăzut semnificativ din cauza vremi nefavorabile, iar preţurile se vor dubla din această cauză, spun responsabilii de la sere.
"Preţurile legumelor se vor dubla începând cu această lună, ca urmare a scăderii producţiei, din cauza vremii nefavorabile", a declarat directorul general al serelor Leoser, Cristian Rusu, care avertizează că există o întârziere de cel puţin o lună de zile în apariţia produselor româneşti timpurii, iar importatorii de legume vor profita de acest lucru.
"Scumpirea, după părerea mea, cred că va fi de 100%, începând de acum. Importatorii ştiu că avem probleme şi s-au repliat pe importuri şi automat s-au repliat pe preţuri, deci este clar că intervine o concurenţă practic neloială, în momentul de faţă.
"La roşii se estimează un preţ în jur de şase lei pe kilogram, castravetele probabil undeva la opt lei, sunt foarte mari preţurile", a adăugat Cristian Rusu.
În replică, ministrul agriculturii, Stelian Fuia, a precizat că oferta de salată şi castraveţi va fi mai mică în luna martie, însă a dat asigurări că importurile vor echilibra preţurile.
Căderile masive de zăpadă "nu rezolvă problema secetei"
Pe de altă parte, căderile masive de zăpadă din luna februarie nu rezolvă problema secetei persistente în România, de la începutul verii trecute.
De exemplu în judeţul Sălaj toate culturile de cereale sunt compromise, iar fermierii încearcă să găsească soluţii pentru înlăturarea efectelor secetei.
Probleme au şi producătorii de lapte.
Culturile de grâu înfiinţate în toamna anului 2011 în judeţul Sălaj sunt compromise în totalitate din cauza secetei, iar despăgubiri nu vor primi decât acei fermieri care şi-au asigurat suprafeţele cultivate, dar care sunt puţini la număr.
"Grâul este compromis, orzul de toamnă. Sperăm că va fi o primăvară favorabilă şi o să recuperăm în primăvară. Foarte puţin din grâul pe care noi îl însămânţăm este planificabil, deci cu gluten foarte, foarte redus", spune Ion Bujiţă, inginer coordonator în cadrul Direcţiei Agricole Sălaj.
Pe lângă pierderile cauzate de calamitarea grâului, fermierii sălăjeni au rămas şi fără unităţi de procesare a laptelui, care şi-au închis porţile, fie din cauza lipsei banilor pentru investiţii, fie din cauza nerentabilităţii.
Fermierii din Sălaj sunt astfel obligaţi să vândă lapte şi alte produse unor procesatori din judeţele învecinate la preţuri care nu sunt negociabile.
Pentru scoaterea industriei alimentare din impas, marii producători susţin că este obligatorie înfiinţarea unor depozite agricole pentru a capta, procesa şi exporta producţia agricolă obţinută în judeţul Sălaj.
Deocamdată, însă, totul se rezumă la un simplu proiect care nu este aşternut nici măcar pe hârtie, iar până când va deveni realitate, probabil, vor mai trece nişte ani.