Prevenţia în sănătate, subiect de dezbatere la Camera Deputaţilor
Proiectul de lege privind prevenţia în sănătate, iniţiat de PNL, a fost şi astăzi subiect de dezbatere în Camera Deputaţilor, la solicitarea gurpului parlamentar al PSD.
Articol de Angela Matei, 16 Februarie 2016, 06:28
Proiectul de lege privind prevenţia în sănătate, iniţiat de PNL, a fost şi astăzi subiect de dezbatere în Camera Deputaţilor, la solicitarea gurpului parlamentar al PSD.
Concluzia ar fi că toate partidele înţeleg importanţa prevenirii îmbolnăvirilor şi susţin că prevenţia este o parte a soluţiei.
Divergenţele apar în momentul în care se vorbeşte de asumarea responsabilităţii: cât revine statului şi sistemului sanitar şi cât pacientului.
O treime din populaţia României are un acces dificil la serviciile de sănătate. 3,6% dintre români nu au ajuns în viaţa lor la medic, iar în 2014, de exemplu, 25% din populaţie nu a apelat la un specialist - sunt datele oficiale cu care reprezentanţii PSD au argumentat alegerea temei de dezbatere.
Deputatul social-democrat Florin Buicu a sublinat importanţa prevenţiei, dar a atras atenţia că distanţele mari până la medic şi condiţiile de viaţă nu pot fi puse pe seama pacienţilor.
"România nu poate sancţiona pacienţii până nu oferă acestora condiţii civilizate de trai", a spus Florin Buicu.
Iniţiatori ai proiectului de lege privind prevenţia în sănătate, liberalii au vorbit despre necesitatea creşterii alocărilor în domeniu, dar au susţinut, prin vocea deputatului Horian Cristian, că şi cetăţenii trebuie să-şi asume responsabilitatea deciziilor.
"Fiecare dintre noi suntem responsabili pentru sănătate noastră şi statul poate să facă cât poate să facă dar până la o limită. Dacă nu vrei să faci programe de prevenţie nu am nici o problemă, dar trebuie să-ţi asumi răspunderea. Eu nu spun să penalizăm pacienţii, eu spun aşa: dacă nu vrei să participi la prevenţie asumăţi cheltuiala bolii pe care nu vrei să o previi", a afirmat Horia Cristian.
Şi reprezentanţii ALDE, UDMR, UNPR şi ai Minorităţilor Naţionale au arătat că profilaxia este eficace, fiind mai puţine cazuri grave dacă boala se descoperă la timp, însă nu prin măsuri coercitive, în condiţiile în care nu se asigură cadrul şi infrastructura necesare.
Ministrul sănătăţii Andrei Achimaş-Cadariu a salutat faptul că se aduce în atenţia populaţiei problema prevenţiei, dar a ţinut să precizeze că un program de screaning pentru descoperirea precoce a bolilor se face în zeci de ani.
Proiectul de lege privind prevenţia în sănătate se află în consultare publică la Camera Deputaţilor.