Prevenţia, în centrul strategiei pe 2014 în domeniul oncologiei
Autorităţile din sănătate susţin că au în vedere programe de testări oncologice, aşa-numitele "screening-uri" pentru prevenirea cancerului de col, colon şi de sân.
Articol de Radiojurnal, 03 Februarie 2014, 14:22
Prevenţia este elementul central al strategiei autorităţilor pentru anul 2014 în ceea ce priveşte oncologia.
La Bucureşti a avut loc o dezbatere pe această temă, în condiţiile în care mâine este Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului.
Astfel, autorităţile din sănătate au spus că au în vedere testări, aşa-numitele "screening-uri" pentru prevenirea cancerului de col, colon şi de sân. În privinţa aparaturii, s-a precizat că Ministerul Sănătăţii va negocia un împrumut cu Banca Mondială, care să fie folosit în special pentru achiziţionarea de aparate pentru radioterapie şi pentru asigurarea serviciilor de paliaţie.
Preşedintele Federatiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, susţine că exceptând tratamentele pentru unele afecţiuni maligne hematologice, la acest moment, listele de aşteptare s-au refăcut, iar pacienţii cu cancer aşteaptă să intre în tratament în medie între câteva săptămâni şi câteva luni, în funcţie de boala oncologică de care suferă.
"În prezent, pe lângă sincopele legate de disponibilitatea medicamentelor se înregistrează o lipsă acută a echipamentelor de radioterapie, precum şi a serviciilor de consiliere psihologică pentru pacienţii cu cancer în spitale.
"Pentru bolnavii de cancer, timpul este medicamentul cel mai important. La nivel mondial se derulează sute de studii pentru descoperirea de noi tratamente pentru cele peste 200 de boli din sfera oncologică, mai eficiente şi ţintite pe pacient. Vorbim de aşa-zisele tratamente personalizate.
"Este necesară o actualizare frecventă a listei medicamentelor compensate, pentru a le oferi şi pacienţilor români dreptul la aceste terapii de ultimă generaţie, dreptul la viaţă", spune Cezar Irimia.