Proiect de lege: Fiecare apartament va primi număr cadastral „din faza de construcţie”
Legea privind calitatea în construcţii este dezbătută la Senat.

Articol de Alexandra Cristea, 07 Aprilie 2025, 13:22
Fiecare apartament va primi un număr cadastral încă din faza de construcţie. În plus, notarii vor fi obligaţi să înscrie în cartea funciară interdicţia de vînzare chiar din momentul în care se încheie promisiunea de vânzare-cumpărare. Sunt modificări aduse la Legea privind calitatea în construcţii, dezbătute astăzi în Comisia economică din Senat. Parlamentarii vor să schimbe actul normativ şi să protejeze mai bine proprietarii, după scandalul imobiliar Nordis.
Reporter: Scopul modificărilor vizează evitarea situațiilor generate de scandalul imobiliar Nordis, când același apartament a fost promis de mai multe ori către diferiți cumpărători. Asociațiile din domeniu au amendat textul inițial al legii prin specificații clare, menite ca asemenea cazuri să nu mai existe.
Președintele Agenției Naționale de Cadastru, Laurențiu Blaga: Fiecare apartament va primi un număr cadastral, va avea carte funciară și orice operațiune juridică care privește acel apartament se va nota în această carte funciară. Deci, practic, orice persoană dorește să afle o informație legată de un bun viitor din acel amplasament, din acel proiect imobiliar, va putea să solicite agenției un extras și va vedea situația juridică a acelui imobil. Nemaivorbind de faptul că promisiunea de vânzare se face în mod obligatoriu prin act autentic, sub sancțiunea nulității. Practic, notarul va fi obligat, la momentul la care face o promisiune, să solicite un extras de carte funciară de autentificat, la fel ca și la vânzare. Deci, practic, nu mai poate să existe riscul: 'n-am știut că s-a mai promis și la altul'.
Pe de altă parte, senatorul UDMR Antal Loránt a precizat că întreaga discuție este despre introducerea obligativității înscrierii în cartea funciară a oricărui contract de promisiune de vânzare.
Antal Loránt: În momentul în care se face o achiziție sau se dorește a se face o achiziție, prin promisiune, intră procedura în aceeași categorie ca și la vânzare-cumpărare. Pe românește, dacă nu vii cu sacul de bani și pe colț îi dai dezvoltatorului fără să te vadă nimeni, adică mergi pe procedură legală, te-ai dus la notar, automat, promisiunea poți să o faci conform aceleiași proceduri de vânzare-cumpărare.
Documentul trebuie să primească raport din partea Comisiilor juridică și de administrație, după care va intra la vot în plenul Senatului, ca primă cameră sesizată.