Prevederi legale privind violul, criticate
Organizaţii pentru drepturile femeilor resping includerea violului în rândul infrancţiunilor ce fac obiectul Legii medierii.
01 Februarie 2013, 19:13
Organizaţii pentru drepturile femeilor resping includerea violului, în rândul infrancţiunilor ce fac obiectul Legii medierii.
Intrarea în vigoare a acestei prevederi a fost amânată şi va intra în dezbatere parlamentară.
În Bucureşti şi Timişoara, la această oră, sunt organizate proteste prin care se militează pentru măsuri legale care să urmărească pedepsirea abuzurilor sexuale.
"Considerăm că violul este o o infracţiune gravă şi că statul ar trebui să ia mai multe măsuri, ca agresorii să ajungă la închisoare, nu din contră, să le mai acorde încă o şansă şi să facă presiuni indirecte asupra victimei, să ia în considerare posibilitatea de a-l ierta pe agresor şi de a-l scăpa de această sancţiune cu închisoarea", a declarat Tudorina Mihai de la Asociaţia Front.
Prin mediere se înrăutăţeşte situaţia victimelor violurilor
Potrivit acesteia, în Marea Britanie, există programe de justiţie restaurativă.
"Victima se poate confrunta cu agresorul, pentru a-l face să înţeleagă că ceea ce a comis este un act deosebit de grav, care îi afectează toată viaţa, poate, dar asta nu îl absolvă pe violator de închisoare", a spus Tudorina Mihai.
În opinia ei, în România, deja este foarte greu pentru o persoană care suferă o agresiune sexuală să raporteze o astfel de agresiune.
"Este vorba de o agresiune care este încojurată în continuare de ruşine, de stigmatizare, de multe ori, victimele sunt ele chestionate, că au avut un anumit tip de comportament, deci, cumva, ele sunt învinovăţite pentru agresiunile pe care le suferă.
"Deja, este foarte greu, pentru ele, să raporteze. În primul rând, să povestească familiei ce a păţit, după ceea, să se ducă la Poliţie, să se ducă la IML, să şcoată un certificat", a precizat Tudorina Mihai.
Potrivit acesteia, prin mediere, nu se poate decât să se înrăutăţească această situaţie.
Ea ar vrea ca statul să acorde mai mult sprijin victimelor.
În opinia sa, ceea ce face Legea medierii este să dea o şansă agresorului.