Reprezentanţi ai guvernului discută posibilele măsuri de sprijin pentru industrie
Executivul propune ajutoare financiare pentru a reduce la minimum impactul noilor taxe americane, dar trebuie să cunoască nevoile companiilor.

Articol de Andrei Şerban, 07 Aprilie 2025, 07:29
Guvernul aşteaptă propuneri de la oamenii de afaceri pentru a identifica ce măsuri de sprijin poate aplica pentru a ajuta industria să facă faţă pertubărilor comerciale mondiale aduse de majorarea tarifelor vamale decise de preşedintele american Donald Trump.
O întâlnire a reprezentanţilor Executivului cu marile asociaţii patronale din industrie este aşteptată la începutul acestei săptămâni.
În acelaşi timp şi la Bruxelles ar urma să fie pus la punct un plan comun european de ajutor pentru companiile din Uniune.
Schemele de ajutor de stat pe care Guvernul vrea să le adopte pentru a reduce la minimum impactul asupra companiilor românești vor fi discutate astăzi sau mâine cu patronatele din industriile care vor fi afectate.
Este vorba de reprezentanții Asociației Concordia, cea mai mare organizație patronală din țară, și de cei de la ACAROM, care este asociația de profil din industria producătoare de mașini și de componente.
Ministrul de Finanțe, Tánczos Barna, a precizat că Executivul propune ajutoare financiare pentru a reduce la minimum impactul noilor taxe americane, dar trebuie să cunoască foarte bine și nevoile companiilor.
"Din partea lor, din partea industriei de profil așteptăm, în primul rând, propuneri. Nu vrem să impunem scheme de ajutor de stat care după aceea să nu fie eficiente și să nu fie utilizate exact cum dorește industria. Ceea ce vă pot spune, că această industrie contribuie în mod semnificativ la casările bugetului de stat. Vă pot spune că primele luni ale anului nu dau încă motive de îngrijorare. Industria merge chiar mai bine un pic decât în 2024, dar per ansamblu încasările sunt acceptabile. Sunt în creștere față de 2024", a spus Tánczos Barna.
Și tot săptămâna aceasta, ministrul economiei, Bogdan Ivan, se va întâlni cu miniștrii de profil din Uniunea Europeană, pentru a pregăti un răspuns pentru susținerea industriilor europene.
Statele Unite nu sunt printre principalii noştrii parteneri comerciali, dar, de exemplu, anul trecut companiile de la noi au exportat la americani produse de peste două miliarde de dolari, în special aparate electrice şi electronice şi apoi oţel şi aluminiu şi nu în ultimul rând produse din lemn.
De asemenea industria auto, care furnizează componente mai ales pentru marile mărci germane, este afectată indirect şi multe companii se vor s-ar putea vedea nevoite să-şi reducă producţia şi chiar să facă restrucuturări.