Preţurile apartamentelor "rămân neschimbate în 2013"
În 2013 nu există indicii de creştere a preţurilor locuinţelor iar dacă guvernul va implementa programul "Noua casă" sistemul va fi bulversat, spun specialiştii imobiliari.
09 Ianuarie 2013, 14:32
Nu există indicii de creştere a preţurilor locuinţelor în 2013, a declarat specialistul imobiliar Daniel Chiriac, la Radio România Actualităţi, în emisiunea Matinal.
Dacă guvernul va implementa proiectul "Noua casă", aşa cum a anunţat la finele anului trecut, acesta va bulversa un pic sistemul imobiliar, spune Daniel Chiriac.
"Programul "Noua casă" ar prevedea finanţarea doar a apartamentelor noi şi atunci s-ar crea o cerere mare pe locuinţele noi, care probabil şi-ar menţine preţul, în detrimentul celor vechi, care sunt majoritatea în piaţă, fiind foarte multe, comparativ cu cele noi", afirmă Daniel Chiriac.
"Preţul apartamentelor vechi ar scădea pentru că nu ar mai fi cerere în lipsa finanţării", crede Daniel Chiriac.
Principalul criteriu de achiziţie în România în 2012 a fost preţul
Anul trecut s-au căutat cel mai mult apartamentele vechi, care sunt mai ieftine, iar din această categorie s-au căutat apartamentele cu două camere, urmate de cele cu trei camere.
În 2012, preţul imobilelor a continuat să scadă pentru al cincilea an consecutiv. Cu toate acestea, preţul a scăzut mai încet comparativ cu anii anteriori.
În 2008, preţul scădea cu 25% pe an, iar anul trecut, scăderile care au avut loc s-au încadrat în maxim 5%.
Potrivit Indicelui naţional calculat de specialiştii unui portal de imobiliare, locuinţele din întreaga ţară s-au depreciat în 2012 cu aproximativ 1,3% – de la 991 la 978 de euro pe metru pătrat util.
În acest moment, în Bucureşti, la apartamentele noi, metrul pătrat ajunge la 1278 de euro, la apartamentele vechi, 1046 de euro pe metru pătrat, în timp ce în Timişoara un metru pătrat ajunge la 700 de euro.
Audio: Eugen Rusu a aflat, în emisiunea Matinal, de la specialistul imobiliar, Daniel Chiriac, ce va fi pe piaţa imobiliară în 2013.