Președinția UE: Alocuţiunea preşedintelui Jean-Claude Juncker
Discursul președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker la ceremonia de inaugurare a mandatului României la președinția UE.
Articol de Radiojurnal, 10 Ianuarie 2019, 22:30
Discursul președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker la ceremonia de inaugurare a mandatului României la președinția UE.
Domnule preşedinte, doamnă prim-ministru, dragi prieteni. Vreau mai întâi să vă mulţumesc, să mulţumesc Preşedinţiei române pentru că ne-a întâmpinat în acest loc magnific, un simbol al bogăţiei istoriei culturale şi intelectuale a României.
Muzicienii voştri, sculptorii, scriitorii, poeţii din trecut şi de astăzi, cei mai mari artişti şi intelectuali ai continetului nostru sunt. Admir viaţa dumneavoastră intelectuală şi culturală, este puternică, a fost la fel chiar în timpul lungilor decenii în care românii, ca şi alte ţări din Europa Centrală şi Orientală, au plătit un greu tribut până la eliberarea lor, până când românii au decis să-şi ia în mână propria istorie în loc de a fi subjugaţi. Am nu numai o mare plăcere, ci şi o mare emoţie că sunt aici în această seară.
Simt că această zi este una de hotar, deschidem prima preşedinţie română a Consiliului UE. Ne aducem aminte că în 2007 România s-a alăturat familiei europene. În acea zi ne-am adus aminte de un decret care a întinat istoria Europei, dar istoria şi geografia europeană au fost marcate în bine în Luxemburg, în timpul Consiliului European pe care l-am prezidat, am hotărat aderarea României atunci la Luxemburg, în 2005 în aprilie, când eram preşedinte al Consiliului European, în numele Uniunii Europene am semnat tratatul de aderare al României. Vreau să vă spun, dragi prieteni, că până în această zi sunt mândru, am rămas mândru de acest act semnat.
Îmi aduc aminte că drumul spre aderare al României a fost întotdeauna dificil şi deseori a cerut mari exigenţe, performanţele făcute de România au dus la obţinerea unei busole europene în mâinile românilor, demonstrarea apartenenţei lor la Uniunea Europeană şi apărarea valorilor noastre comune, care trebuie respectate mereu fără îndoieli şi fără să ne slăbim./mnecula/ UE nu face compromisuri, chiar dacă e vorba de drepturile omului, de statul de drept, de respectarea regulilor statului de drept, de lupta împotriva corupţiei, nu există compromisuri. Nu este posibil să se facă compromisuri, pentru că România are locul ei în centrul UE. UE nu este completă fără România. Locul natural al României este şi în centrul Zonei Schengen. Din 2014, iulie, în Parlamentul European, am pledat pentru ca România să facă parte din Zona Schengen, rămân fidel acestei promisiuni. România trebuie să facă parte din Zona Schengen. România preia acum preşedinţia Consiliului UE, este un moment crucial al istoriei noastre comune.
Sub preşedinţia voastră, dragi prieteni, vom deschide un nou capitol din istoria noastră comună, care se va scrie la Sibiu, la summitul de la Sibiu, unde vom da o adevărată perspectivă de viitor tuturor cetăţenilor noştri. Cu ocazia alegerilor europene, va fi reînnoit Parlamentul Eruropean. Sunt primele alegeri europene la care vor participa tinerii europeni, care, la început de secol, sunt generaţiile care prelua ştafeta generaţiilor care i-au precedat şi trebuie să garantăm ca ambiţiile noastre pentru o Europă, care protejează şi-şi apără cetăţenii, are ocazia să-şi repecte toate promisiunile pentru mâine şi să-şi ia toate angajamentele şi mijloacele financiare pentru viitor. Preşedinţia voastră va avea un rol important în ajungerea la acordul multianual al cadrului financiar. În cursul acestor luni, în care România va fi la preşedinţia UE, multe ţări vor fi lângă dvs., vor avea aceeaşi dorinţă, care îi animă pe toţi să reuşească.
Astăzi, vom face în aşa fel ca prima preşedinţie română a Consiliului UE să fie un mare moment în istoria României şi un mare moment în istoria UE. Da, vom face în aşa fel încât această Europă, care a fost prea mult timp divizată, această Europă care trebuie să se reconcilieze, să rămână un model în lume. Mă gândesc la unul dintre artiştii dvs. foarte mari care a spus că lucrurile nu sunt greu de făcut, ci este greu să te porneşti să le faci. Contez pe energia şi unitatea naţiunii române, este esenţială, toată forţele politice, toate instituţiile, trebuie să fie împreună şi să decidă ceea ce trebuie făcut şi ceea ce trebuie decis în lunile care vin. Filosoful francez Blaise Pascal a spus: "Iubesc lucrurile care merg împreună." România şi Europa, Europa şi România sunt două lucruri care merg împreună. Trăiască România şi trăiască Europa!