Preşedinţia română la Consiliul UE
Parlamentul a adoptat miercuri, o declaraţie, prin care sprijină Guvernul în exercitarea mandatului său la conducerea UE.
Articol de Florin Lepădatu, 13 Decembrie 2018, 07:51
Parlamentul a adoptat miercuri, o declaraţie, prin care sprijină Guvernul în exercitarea mandatului său la conducerea UE.
În timpul dezbaterilor, reprezentanţii puterii au arătat că ţara noastră poate răspunde adecvat provocărilor, prin unitatea tuturor forţelor politice.
În schimb, opoziţia s-a arătat rezervată şi a făcut consideraţii critice.
Reporter Cătălin Purcaru: "Prin declaraţia adoptată, Parlamentul se angajează ca, alături de Guvern, să susţină priorităţile României pentru atingerea tuturor obiectivelor pe timpul exercităţii preşedinţiei române la Consiliul UE.
Printre acestea, o agendă de lucru care să aibă în prim-plan cetăţeanul, susţinerea politicii europene de coeziune, precum şi a unui buget adecvat al acesteia.
De asemenea, continuarea Politicii Agricole Comune, facilitarea dialogului parlamentar cu Regatul Unit, în contextul ieşirii acestuia din Uniunea Europeană, dar şi o mai bună transparenţă a instituţiilor europene.
Textul declaraţiei a fost citit de senatorul social-democrat Gabriela Creţu: "În baza colaborării inter-instituţionale, miniştrii vor informa periodic comisiile parlamentare şi grupurile partidelor politice cu privire la progresele înregistrate în punerea în aplicare a priorităţilor preşedinţiei române şi cu privire la principalele evoluţii ale temelor importante aflate pe agenda europeană.
Preşedintele României este invitat să informeze Parlamentul, de asemenea, asupra discuţiilor şi deciziilor consiliilor europene de pe durata mandatului."
Social-democraţii consideră că preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene reprezintă o oportunitate ca România să arate imaginea pe care o merită.
Deputatul PSD, Angel Tîlvăr, a susţinut că numai prin unitate se poate răspunde adecvat tuturor provocărilor.
Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că România, pe perioada mandatului, trebuie să acţioneze pentru abandonarea ideii unei Europe cu două viteze: "Nu vrem o accentuare a clivajelor între nord şi sud şi între est şi vest.
Nu vrem să lăsăm ca Europa să devină o uniune de două grupuri de state, state de rangul I şi state de rangul II, în care să funcţioneze standarde duble, economice, politice, sociale sau de altă natură."
Liberalii consideră că Executivul ar putea să nu îşi îndeplinească obiectivele asumate, deoarece - spune senatorul PNL, Florin Cîţu - actuala coaliţie atacă valorile europene şi occidentale: "Faptele vă dau de gol, oricât aţi încerca să ascundeţi totul în spatele discursurilor triumfaliste.
Aţi reuşit performanţa de a mai adăuga nouă puncte în raportul MCV, îndepărtând şi mai mult România de obiectivul de aderare la zona Schengen."
Critici au venit şi din partea USR, preşedintele Dan Barna susţinând că România ar putea rata această oportunitate istorică.
Deputatul UDMR, Rozália Biró, a precizat că în cele şase luni de mandat, România trebuie să acţioneze cu o singură voce pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor.
Discursurile grupurilor parlamentare s-au încheiat cu cel al fostului preşedinte, Traian Băsescu, care a vorbit din partea PMP şi care a întrebat dacă priorităţile anunţate de Guvern sunt corelate cu discursul preşedintelui Klaus Iohannis."