Consumatorii trebuie informați despre noile prețuri care se aplică după 1 iulie la energia electrică
"Apel matinal" - Invitată: Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică. Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 07 Aprilie 2025, 09:34
Prețul mediu al energiei electrice în România a fost al patrulea cel mai ridicat din Uniunea Europeană în luna martie, cu o valoare medie zilnică de 106,5 euro pentru un Megawatt-oră, România fiind astfel depășită doar de Irlanda, Italia și Ungaria.
Față de martie anul trecut, însă, prețul este mai mare cu aproximativ 70%. Există însă temeri că sunt posibile noi majorări în următoarele luni, care au fost dezmințite însă de Ministerul Energiei, deși notificările privind modificările importante care vor intra în vigoare de la 1 iulie 2025 au fost deja anunțate pentru perioada următoare. În schimb, Guvernul anunță că a pregătit măsuri pentru a-i susține pe românii vulnerabili. Dar rămâne întrebarea: ce se va întâmpla cu facturile noastre după această dată, când expiră măsurile compensatorii? Discutăm pe acest subiect cu invitatul "Apelului matinal" de astăzi, Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică, pe scurt, HENRO. Bună dimineața.
Bună dimineața.
Noi tot discutăm, Guvernul tot promite, dar statistica este indubitabilă. În România se plătește unul dintre cele mai mari prețuri pentru Megawattul-oră. De ce?
Acum, cifrele pe care dumneavoastră le-ați spus, prețul pe care l-ați invocat nu este prețul pe care îl plătești. Ne referim în principal la consumatorii casnici, de obicei, pentru că ei sunt cei care sunt și foarte mulți - avem aproape 9 milioane de consumatori casnici - dar și cei care suportă din propriul buzunar. Este, într-adevăr, sunt prețuri din contracte. Deocamdată însă, consumatorii casnici știm că beneficiază de o schemă de plafonare și plătesc în funcție de consum, de la 0,68 lei pe kilowatt-oră până la 1,3, în funcție de cantitatea de energie pe care o consumă lunar. Într-adevăr, de la 1 iulie, lucrurile se vor schimba, în măsura în care dispare această schemă de plafonare și vor primi sprijin doar o parte dintre acești consumatori, care într-adevăr au nevoie de sprijin financiar pentru a putea să-și plătească factura și pentru a putea trăi decent, până la urmă, pentru că dacă plătești aproape tot venitul pentru a-ți achita facturile de utilități, energie, gaz, apă, e clar că nu-ți mai rămân alte resurse pentru a trăi decent.
Dar din estimările dumneavoastră, cu cât va crește valoarea facturilor la energie electrică după 1 iulie?
Da, într-adevăr, aici, având în vedere cam cu cât se tranzacționează în ziua de astăzi energia pe bursă, pe /OPCOM/ și pe BRM, facturile, cu siguranță, vor crește în primul rând pentru cei care acum plătesc până în 68 de lei pe lună, cei care au un consum mic, de până în 100 de kilowați-oră. Ei vor fi cei mai afectați, să spunem, pentru că factura lor va crește de între 50 și 100%, adică între 35 de lei, să spunem, și 68-70 de lei, o dublare a facturii, în condițiile în care nu vor fi atenți când își aleg furnizorul. Nu rămân... Este categoria de cetățeni, să spunem, de consumatori casnici, care vor fi cei mai afectați, să spunem, de măsurile de după 1 iulie, dar în aceeași măsură, în această categorie sunt și foarte mulţi vulnerabili, care vor primi, pe de altă parte, sau trebuie să primească, cu siguranță, un sprijin, că sunt vouchere, că sunt carduri de energie. Încă nu știu exact ce măsuri va lua, nu s-au anunțat măsurile pe care Guvernul intenționează să le ia, dar pentru această categorie va crește cel mai mult, să spunem, factura, comparativ cu ce plătesc acum. Şi pentru cei care plătesc, să spunem, acum, 0,8, este, va fi o creștere estimativă, să spunem, între 30% și 18%. Iarăși, în funcție de furnizorul pe care dacă îl au acum şi are un preț bun, foarte bine, dar dacă nu, să fie atenți la ce oferte primesc, pentru că în perioada următoare toți consumatorii trebuie să fie informați despre noile oferte care se aplică după 1 iulie și au posibilitatea să-și aleagă în orice moment, oricând, fără penalități, să schimbe furnizorul și să-și aleagă unul care vine în întâmpinarea posibilităților lor și dorințelor lor, în funcție de cât de des primesc factura, care este perioada de grație în care pot să plătească sau termenul de plată a facturilor, cât de des le este citit contorul. Sunt multe aspecte pe care trebuie să le aibă în vedere și nu în ultimul rând, evident, prețul energiei, cu toate taxele incluse, astfel încât să vadă, să poată să-și facă un calcul estimativ al facturii de după 1 iulie, știind, bineînțeles, cam cât consumă, că aici fiecare știe și în perioada de vară-iarnă ce consum are. La unii poate fi mai mare vara, dacă are aer condiționat sau invers, dacă are încălzire electrică. Deci fiecare trebuie să ne uităm pe factură, să ne facem un calcul cât de cât estimativ, așa și să ne alegem un furnizor care considerăm noi că are prețul cel mai bun.
Da, și iarna să mai scoatem frigiderul din priză. L-am auzit de multe ori pe ministrul energiei, pe Sebastian Burduja, spunând că prețul la clientul final, prețul din facturi, depinde de multe variabile care nu sunt toate sub controlul României. Pentru noi toți, mai puțin specialiștii, cred că ne rezumăm la calcule. România plătește, totuși, importă foarte mult și plătește un preț mare. Ce s-a întâmplat, de fapt? De ce avem...
La energie electrică nu importă foarte mult. Tocmai aceasta este problema, că nu avem suficientă energie în anumite momente ale zilei și ale anului, adică nu avem energie care să fie la dispoziția clientului în orice moment din zi și din noapte - flexibilă, sigură, în bandă. Avem prea puține capacități în acest moment, pentru că, pe de o parte, știm că de-a lungul timpului s-au luat niște măsuri. De exemplu, am scos prea repede niște grupuri din funcțiune, fără să avem ceva similar în locul lor. Iar, pe de altă parte, într-adevăr, e foarte bună energia regenerabilă și are avantajele ei, dar, din păcate, nu este întotdeauna la dispoziția noastră când avem nevoie. Depinde de factorii externi, de condițiile meteo. Dacă e vânt prea puternic, iarăși, nu-i bine, dacă nu e soare, nu e bine, că nu avem energie fotovoltaică și nici consumatorii nu pot să producă și să-și acopere o parte din consum. Este o energie care este supusă variațiilor și intermitenţelor, astfel încât nu te poți baza pe ea în orice moment din zi și din noapte și știind că o condiție esențială de funcționare a sistemului este ca în permanență consumul să fie egal cu producția. Până mai dezvoltăm capacitățile de stocare și tehnologiile evoluează, rămâne valabilă această axiomă ştiinţifică și tehnică.
Asta mă duce cu gândul la deficitul României. Pe plan economic ar fi ideal să avem excedent și în ceea ce privește - nu? - producerea energiei electrice, dar aminteați mai devreme și suntem curioşi să știm cum se va proceda în continuare? Furnizorii din piață, de exemplu, sunt obligați să anunțe și să explice clar clienților ce urmează după 1 iulie?
Sunt obligați. Deja, probabil că au început unii dintre ei cu două luni înainte, deci se cam apropie, că au început să trimită deja oferte și să informeze consumatorii ce se întâmplă după 1 iulie. Evident, cu acest semn de întrebare, că sunt câteva necunoscute, cum vor fi ajutați consumatorii, dar în orice caz, în ceea ce privește ofertele furnizorilor pe partea de energie electrică, pentru că deocamdată ne referim la energie electrică, pentru gaze mai avem, să spunem, timp până la 31 martie 2026, dar pentru energie electrică trebuie să fie niște oferte clare, cât este prețul, cât va fi factura, dar, evident, și aici furnizorii trebuie ca la momentul în care fac aceste oferte, ar trebui să aibă o parte din energia pe care o vor livra după 1 iulie, ar trebui să o aibă achiziționată. Este deja o prevedere de lege, 50% din energie ar trebui să o aibă deja achiziționată, pentru ca oferta să fie serioasă, sigură și să nu se bazeze pe niște presupuneri cam cu cât ar cumpăra el energie în viitor. Nu știu în ce măsură furnizorii au reușit până acum să-și achiziționeze această energie pentru clienții pe care-i au în acest moment în portofoliu. Evident, clienții pot să migreze în acest interval de timp, să se mute de la un furnizor la altul, dar ar trebui să fie deja, să apară ofertele pentru consumatorii casnici, cel puțin, care nu au aceeași putere de negociere ca un consumator industrial, non-casnic. Deci ar trebui să fie aceste oferte în care să le spună dacă e preț fix, cât va fi, pe ce perioadă va fi acel preț. În orice caz, oferte pentru perioada de după 1 iulie, că e pe trei luni, că e pe șase luni, în orice caz, clientul să știe, pentru ca în acest interval, până la 1 iulie, să poată să decidă dacă rămâne la furnizorul respectiv sau caută altă variantă, altă soluție, alt furnizor.
Ascultătorii se întreabă dacă mai avem gaze, pentru că a revenit frigul și vor mai fi câteva zile în continuare cu frig.
Gaze, din fericire, avem suficiente, pentru că n-am avut, să spunem, o iarnă extraordinar de grea, totuși. Am avut o săptămână, două și deja intrasem puțin, că n-o să ne ajungă. Ne-au ajuns gazele și producția... S-a reluat deja înmagazinarea gazelor în depozitele care deja fuseseră golite parțial. Sunt gaze suficiente și este, până la urmă, un episod, zic eu, trecător. Va fi un consum pentru câteva zile, ceea ce nu ridică probleme din punct de vedere al asigurării continue cu gaze naturale. Nu vor fi probleme, cu siguranță. Gaze avem suficiente, din fericire, în pământ, în zăcămintele din onshore, fără să ne bazăm deocamdată pe cele din Marea Neagră. Avem suficiente gaze pe care le putem înmagazina și consuma și pe baza producției zilnice pe care o asigură producătorii de gaze naturale din România.
Mesajul autorităților - şi asta de ceva vreme - spune clar că ne gândim să ne asigurăm și ne dorim să ne asigurăm securitatea energetică. În ce condiții o putem face? Pentru că vorbim despre noi hidrocentrale, despre Mintia, de exemplu, unde s-au adus agregate noi și despre mini centralele nucleare. Credeți că este doar așa, un deziderat, un țel? Îl vom atinge?
Eu cred că îl vom atinge. Într-adevăr, este un deziderat care va fi pus în aplicare și va deveni o realitate, pentru că ne-am convins pe noi înșine, până la urmă, că avem nevoie de capacități noi de producție și regenerabile, dar și în bandă, pentru a avea... cu cât are mai multă energie în plus, cu atât, pe de o parte, e presiune pe preț și scade prețul, dacă avem o ofertă foarte mare, iar, pe de altă parte, putem asigura energie și să exportăm și către vecini atunci când au nevoie. Şi știm că am ajutat ori de câte ori am fost solicitați şi Republica Moldova, și Ucraina, care din exportator a devenit acum importator, până când își va pune, își va repune în funcțiune, ce va putea să facă cu infrastuctura energetică distrusă parțial. Deci avem nevoie de capacități noi, de producție, de energie.
Eu zic, în primul rând, în bandă și apoi din surse regenerabile, pentru a asigura securitatea energetică a României.
Și poate ne luminație pe final de interviu: de ce a crescut cu peste 70% prețul în luna martie 2025, față de perioada din 2024?
Vă referiți la energia electrică?
La energia electrică, evident.
Da, dar nu în factură. Încă o dată...
Încă o dată, evident, nu în factură. Nu, deocamdată nu în factură. După 1 aprilie vom vedea exact cum stau lucrurile.
Nu în factură, exact. Pentru că nu avem suficientă energie flexibilă. Cererea este foarte mare pentru energie. Furnizorii caută energie să cumpere pe termen lung și să fie energie în bandă, încă o dată, stabilă. Nu se pot baza doar pe energie fotovoltaică și eoliană. Într-adevăr, au început prosumatorii... a fost o perioadă, dar, iarăși, sunt zile. Acum e cald și vedem ce s-a întâmplat duminică sau sâmbătă, ce temperaturi au fost în București, cel puțin, și cum a fost ieri vremea, când prosumatorii evident că nu au mai injectat nimic în rețea. Deci faptul că există un deficit de energie pune presiune pe preț, ceea ce duce la creșterea prețului pe burse. În primul rând, pe bursele spot, piața pentru ziua următoare, care este foarte solicitată și acoperă, sunt perioade, luni în care acoperă jumătate din consumul național.
Da, aşteptăm și data de 1 iulie să ne uităm cu ochii mari, poate, pe facturile pe care le vom primi la nivelul energiei electrice...
Să fim optimişti.
Cu mulțumiri și cu mult optimism privind înainte. Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică, pe scurt HENRO, a fost invitatul de astăzi al "Apelului matinal".