Preşedintele Trump „fusese avertizat din ianuarie” #coronavirus
Preşedintele Donald Trump a fost avertizat de agenţiile de intelligence asupra ameninţării noului coronavirus, scrie "The Washington Post".
29 Aprilie 2020, 05:52
Cotidianul american "The Washington Post" a scris că președintele Donald Trump a fost avertizat în mai multe rânduri în legătură cu pericolul reprezentat de noul coronavirus în rapoarte ale serviciilor de informații americane, în ianuarie și februarie, însă importanța datelor a fost minimizata și abia la 13 martie liderul de la Casa Albă a declarat stare de urgență națională, în contextul căderii piețelor financiare și ale exploziei numărului de infectări la New York.
În peste 12 documente secrete de informare a președintelui Trump, agențiile de intelligence au avertizat în legătură cu noul coronavirus în lunile ianuarie și februarie, adică într-o perioadă în care președintele Trump continua să minimizeze în mod public amenințarea.
Potrivit unor actuali și foști oficiali citaţi de "Washington Post", repetatele avertizări au fost incluse în briefing-ul zilnic al președintelui, un raport clasificat produs în zorii fiecărei zile, menit să atragă atenția președintelui asupra celor mai semnificative dezvoltări și amenințări de securitate globale.
Săptămâni de zile, raportul agențiilor de intelligence a avertizat asupra răspândirii virusului pe glob, arătând clar că Beijingul cenzurează informațiile despre natura contagioasă și letală a virusului și a vorbit despre drastice consecințe politice și economice.
Potrivit acelorași oficiali citaţi de "Washington Post", semnalele de alarmă nu au captat atenția președintelui, care în mod frecvent nu citește documentul secret de informare și nu are decât puțină răbdare să asculte sintezele orale care îi sunt prezentate de două, trei ori pe săptămână.
Frecvența cu care a fost menționată răspândirea noului coronavirus a fost comparabilă cu cea privind amenințările teroriste active, conflictele din străinătate și alte teme de securitate în rapidă dezvoltare.
Casa Albă a respins categoric sugestiile că președintele Trump nu a răspuns destul de rapid amenințării virusului. Prima măsură a președintelui Trump a venit către sfârșitul lunii ianuarie, când a restricționat călătoriile între Statele Unite și China, unde a originat noul coronavirus.
Pe parcursul unei bune părți a lunii februarie, însă, Donald Trump a minimizat în mod public amenințarea, în vreme ce administrația sa nu a reușit să se mobilizeze pentru o epidemie majoră, prin asigurarea de echipamente de protecție, dezvoltarea unor teste de diagnosticare eficiente și pregătirea planurilor de carantină pentru o mare parte a populației.
La 26 februarie președintele Trump declara că în două zile numărul cazurilor se va apropia de zero, iar la 10 martie recomanda publicului să fi calm pentru că noul coronavirus va dispărea. A doua zi, Organizația Mondială a Sănătății declara pandemie globală.
Oficialii din intelligence au respins în general ideea că virusul ar fi dezvoltat de genetic în mod deliberat, dar continuă să investigheze dacă el a scăpat cumva dintr-un laborator de virologie din Wuchan, unde se fac cercetări asupra coronavirusurilor care apar în mod natural. Avertizările comunității intelligence vor face probabil obiectul unor viitoare investigații privind modul în care administrația Trump a răspuns pandemiei.
Președintele Comisiei pentru intelligence a Camerei Reprezentanților, congresmanul democrat Adam Schiff, a cerut la începutul lunii aprilie crearea unei comisii independente de investigare, similară celei create după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. În conferința de presă de aseară, președintele Trump a sugerat că ar putea cere despăgubiri Chinei și a arătat că există multe opțiuni pentru a o face responsabilă.
Donald Trump: Există o mulțime de căi de a face China responsabilă. Conducem o mulțime de investigații și nu suntem deloc fericiți în legătură cu întreaga situație și cu China, pentru că noi credem că răspândirea virusului putea fi oprită la sursă rapid și nu s-ar fi răspândit în întreaga lume. Facem serioase investigații în acest sens.
Ceva mai devreme, consilierul comercial al Casei Albe, Peter Navarro, a acuzat Beijingul că trimite Statelor Unite pachete de testare pentru anticorpi la coronavirus de proastă calitate sau chiar contrafăcute, "profitând de pandemie pentru a vinde teste false și contrafăcute".