Preşedintele Traian Băsescu se declară în favoarea creşterii autonomiei
Traian Băsescu a subliniat că autonomia trebuie să fie aceeaşi, egală pe tot teritoriul statului.
Articol de Paul Poteraşi, 19 Iulie 2009, 08:48
Preşedintele Traian Băsescu speră că ţara noastră va ieşi din criza economică în acelaşi timp cu marile puteri ale Europei şi a îndemnat la solidaritate pentru depăşirea acestei situaţii.
"Probabil că în trimestrul III vom reuşi să stopăm declinul crizei şi să ne fixăm pe un palier de creştere negativă în jurul a 6 procente, urmând ca din trimestrul IV şi primul trimestru al anului viitor să revenim către nivelul de producţie din anul 2008." a declarat Traian Băsescu.
Declaraţia a fost făcută de şeful statului la Universitatea de Vară de la Tuşnad, unde a subliniat că autonomia trebuie să fie aceeaşi, egală pe tot teritoriul statului, conform Constituţiei - afirmaţie care însă a generat huiduieli.
Pentru că scandările din public "Libertate pentru unguri" au continuat, Traian Băsescu a repetat articolul 1 din Constituţia ţării, de câteva ori, spunând că va face acest lucru până când va fi înţeles şi a precizat că tocmai prezenţa sa este un semnal care arată că între majoritate şi minoritate există dialog, chiar dacă sunt şi puncte de vedere divergente. Preşedintele României a ţinut să sublinieze că are convingerea că mulţi dintre maghiari nu ştiu ce se înţelege în fapt prin autonomia teritorială pe care vor să o obţină.
În replică, europarlamentarul Tökés László, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, i-a cerut preşedintelui României să sprijine modificarea Constituţiei, în special articolul 1 cu privire la caracterul naţional şi unitar, iar limba maghiară să fie declarată limbă oficială.
Preşedintele FIDESZ (principalul partid de opoziţie din Ungaria), Orban Viktor, i-a mulţumit preşedintelui României pentru cinstea şi onoarea de a participa la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, dar mai ales pentru că s-a angajat la un dialog care nu e nici pe departe simplu. Liderul opoziţiei din Ungaria este de părere că cele două ţări trebuie să dezvolte un parteneriat şi să elaboreze strategii comune pentru rezolvarea dificultăţilor cu care se confruntă minorităţile română şi maghiară, discriminate în unele ţări.