Președintele și premierul, la dezbaterea "Decalogul-fundament al justiţiei"
La Templul Coral din Capitală a avut loc dezbaterea cu tema "Decalogul - fundament al justiţiei" unde au fost prezenți președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta.
Articol de Angela Cerven, 22 Mai 2015, 20:07
La Templul Coral din Capitală a avut loc dezbaterea cu tema "Decalogul - fundament al justiţiei".
Evenimentul este organizat de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România cu ocazia sărbătorii Shavuot, care aminteşte de momentul în care Moise a primit Tora pe Muntele Sinai.
Prezent la dezbateri, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că România este datoare naţiunii evreieşti pentru ceea ce a devenit ca societate democratică.
"Prezenţa mea în această seară este un semn al preţuirii şi al speranţei. Al preţuirii pentru ceea ce aţi clădit şi continuaţi să clădiţi pentru România şi al speranţei că vibranta comunitate evreiască va contribui şi mâine la viitorul nostru comun", a spus președintele.
Naţiunea ebraică "are legi moderne, care combat intoleranţa"
Şi premierul Victor Ponta a declarat că naţiunea ebraică are legi moderne, care combat intoleranţa.
"Prezenţa înalţilor reprezentanţi ai statului român, ai cultelor religioase, reflectă doar modul în care arată societatea românească în 2015, o societate care recunoaşte rolul fundamental al comunităţii evreieşti în construirea noastră ca ţară, o societate care îşi asumă trecutul cu bune şi cu rele, aşa cum au fost ele, o societate care combate extremismul, intoleranţa, care are legi moderne şi care înţelege că împreună putem să fim o societate mai puternică", a declarat premierul.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti, deputatul Aurel Vainer, a declarat că decalogul stă la baza dezvoltării omului social şi a numeroase Constituţii.
"Numeroase Constituţii, cum este, de pildă, Constituţia SUA, una din cele mai vechi, se inspiră direct din cele zece porunci. Toate celelalte Charte internaţionale ale drepturilor omului, ale naţiunilor, au ca leit motiv preluarea ideilor din acest decalog. De ce are el o valoare universală? Pentru că a contribuit esenţial la civilizarea lumii", a spus Aurel Vainer.