Preşedintele României: discurs la lansarea Preşedinţiei Consiliului UE
România preia un rol de prim-plan la nivel european; obiectivul principal - o Europă mai unită - declară preşedintele Klaus Iohannis.
10 Ianuarie 2019, 21:18
Klaus Iohannis: Bună seara! Domnule preşedinte al Parlamentului European, Antonio Tajani, domnule preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, domnule preşedinte al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, domnule preşedinte al Senatului, doamnă prim ministru, distinşi membri ai Colegiului Comisiei Europene, distinşi invitaţi, doamnelor şi domnilor...
Este o deosebită plăcere pentru mine să particip împreună cu dumneavoastră la lansarea oficială a primei preşedinţii a ţării noastre la Consiliul UE. La 12 ani de la aderarea la UE, România preia un rol de prim plan la nivel european. Dacă privim puţin în urmă, întoarcerea ţării noastre în familia europeană a reprezentat un deziderat de o importanţă aparte, pentru care am depus toate eforturile la nivel naţional şi pentru care cu toţii am lucrat cu dedicaţie şi profesionalism, având convingerea fermă că proiectul european este o construcţie unică în lume, o construcţie de pace şi prosperitate. Şi singura cale de a asigura progresul comun al statelor europene. Astăzi, cu aceeaşi convingere, preluăm exercitarea preşedinţiei Consiliului UE, cu obiectivul principal de a contribui la consolidarea unei Europe mai coezive, mai unite, mai puternice.
Doamnelor şi domnilor, primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a UE. Uniunea se confruntă în prezent cu diverse provocări, atât interne, cât şi externe, precum procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune, migraţia şi securitatea în vecinătatea sa imediată şi dincolo de continentul european. Construirea UE de astăzi a fost posibilă pentru că părinţii fondatori au crezut în proiectul european în idealurile şi în valorile sale. Noi credem astăzi mai mult ca oricând că UE este în mod incontestabil un proiect de succes, un proiect puternic şi un proiect viabil. Cei peste 60 de ani de pace de care s-a bucurat cea mai mare parte a continentului nostru stau mărturie forţei, temerităţii şi încrederii tuturor în capacitatea noastră de a coopera în mod eficient şi sustenabil. Ei sunt dovada că, uniţi în diversitate, nu este un simplu motto, ci expresie a faptului că Uniunea noastră este un proiect peren, capabil să se remodeleze mereu, fără a renunţa la principiile şi valorile fondatoare.
Distinşi invitaţi, ca parte integrantă a acestei comunităţi europene, României îi revine acum misiunea de a avansa agenda noastră comună. Ştim cu toţii că exercitarea unei preşedinţii este o misiune de înaltă responsabilitate care presupune deopotrivă angajament şi pragmatism pentru a putea răspunde de o manieră concretă, adecvată şi realistă tuturor provocărilor. Mai multă unitate şi coeziune, aceasta este calea pe care o propunem pentru următoarele şase luni şi pe care va trebui să o urmărim cu toţii cu consecvenţă. Avem o serie de dosare importante pe agenda europeană, precum negocierile privind viitorul cadru financiar multianual post 2020, iar contextul preşedinţiei României va fi marcat de alegerile pentru viitorul Parlament European. Pe acest fond, va trebui să demonstrăm că, prin unitate şi consens, putem defini o nouă pagină a proiectului nostru comun. Avem nevoie de mai multă coeziune. În toate acţiunile noastre la nivelul UE, indiferent că vorbim de o Europă a convergenţei, de o Europă mai sigură, de o creştere a rolului Europei ca actor global sau de valorile noastre comune. Coeziunea este în viziunea noastră un aspect esenţial pentru a asigura avansarea proiectului european.
După cum spuneam, pe parcursul mandatului nostru de preşedinţie a Consiliului UE vor avea loc momente marcante pentru evoluţia UE şi avem încrederea că rueniuni d eo semnificaţie aparte precum summit-ul de la Sibiu vor oferi noi perspective Europei de mâine. Îmi exprim dorinţa şi speranţa ca 9 mai 2019 să rămână în istoria proiectului european ca un moment de reafirmare a narativului unei uniuni puternice şi unite.
Doamnelor şi domnilor, astăzi avem plăcerea de a marca împreună începutul unei perioade de şase luni importante pentru ţara noastră şi pentru Uniune. Ne propunem să reuşim împreună pe parcursul acestei luni să consolidăm unitatea şi coeziunea într-un moment cu teste şi mize importante pentru Uniunea noastră, Uniunea noastră Europeană, a tuturor. Vă doresc succes şi vă mulţumesc!